Usługi analityczne (badania)
To jest testowa tabela z usługami: na razie wszystkie z ZM oraz tylko pierwszych 6 pozycji z ZJ. Podstawowym problemem jaki tu widzimy jest brak wspólnego nazewnictwa oraz wspólnych zasad na podstawie których konstruowane są oferty Zakładów. Należy ujednolicić nazewnictwo i stworzyć wspólne kategorie wg. jednego wzoru, np: nazwa produktu / badana cecha (czy rodzaj oznaczenia?) / metoda badawcza (czy analiza?) / akredytowana – czy nieakredytowana. Czy wyrażenie „usługa analityczna” odpowiada wyrażeniu „badanie”? Te zapisy powinny być wspólne dla wszystkich zakładów. Tabele zespolone powinny być rozszyte (moim zdaniem), trzeba stworzyć kategorie produktów spożywczych wspólne dla wszystkich usług. Badania metodami nieakredytowanymi powinni mieć odrębne zapisy (odrębny wiersz w tabeli).
Zakład | Nazwa produktu | Badana cecha | Metoda badawcza |
---|---|---|---|
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Zboża i przetwory zbożowe, Gęstwa drożdżowa, Wysłodziny z brzeczki, Suplementy diety, Wyroby garmażeryjne. Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność Escherichia coli Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym | *PN-ISO 7251:2006 |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Zboża i przetwory zbożowe, Napoje bezalkoholowe, Suplementy diety, Przetwory jajeczne Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba drobnoustrojów Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | * PN-ISO 4833-1:2013-12 |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Zboża i przetwory zbożowe, Suplementy diety, Przetwory jajeczne, Wyroby garmażeryjne, Gęstwa drożdżowa, Wysłodziny z brzeczki, Wyroby cukiernicze; Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym | *PN-EN ISO 6579-1:2017-04 |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Zboża i przetwory zbożowe,Wyroby cukiernicze, Suplementy diety, Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym | *PN-EN ISO 6888 3:2004 +AC:2005 |
ZM | Wszystkie środki spożywcze | Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | PN-EN ISO 7932:2005 |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Wyroby garmażeryjne, Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | *PN-ISO 15214:2002 |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Wyroby garmażeryjne, Wyroby cukiernicze; Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym | *PN–EN ISO 11290-1:2017-07 |
ZM | Żywność o aktywności wody wyższej niż 0,95 | Liczba drożdży i pleśni. Część 1 Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | *PN-ISO 21527-1:2009 |
ZM | Żywność o aktywności wody niższej lub równej 0,95 | Liczba drożdży i pleśni. Część 2: Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | *PN-ISO 21527-2:2009 |
ZM | Wszystkie środki spożywcze | Liczba bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w warunkach beztlenowych Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-ISO 15213:2005 |
ZM | Obecność bakterii z grupy coli | PN-ISO 4831:2007 | |
ZM | NPL bakterii z grupy coli | PN-ISO 4831:2007 | |
ZM | Liczba bakterii z grupy coli metodą płytkową | PN-ISO 4832:2007 | |
ZM | NPL przypuszczalnych Escherichia coli | PN-ISO 7251:2006 | |
ZM | Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli metodą płytkową w 44oC | PN-ISO 16649-2:2004 | |
ZM | Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) | PN-EN ISO 6888-2: 2001 +A1: 2004 | |
ZM | NPL gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) | PN-EN ISO 6888 3:2004 +AC:2005 | |
ZM | Liczba Enterobacteriaceae metoda płytkowa | PN-EN ISO 21528-2:2017 | |
ZM | Liczba Listeria monocytogenes | PN-EN ISO 11290-2:2017-07 | |
ZM | Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne | Trwałość konserw metodą próby termostatowej | *PN-A-75052/03:1990 |
ZM | Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne Przetwory dla dzieci Konserwy | Szczelność opakowań hermetycznie zamkniętych | PN-A-75052/02:1990 |
ZM | Obecność i liczba bakterii rodzaju Leuconostoc | PN-A-75052/09:1990 | |
ZM | Obecność i miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych | PN-A-75052/10:1990 | |
ZM | Obecność bakterii octowych | PN-A-75052/15:1990 | |
ZM | Strzępki pleśni metodą Howarda | PN-A-75052/18:1990 | |
ZM | Napoje bezalkoholowe, piwo | Liczba bakterii z grupy coli i E. coli metodą filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 15, wyd. 1 z 03.01.2018 r. |
ZM | Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej metodą filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 17 wyd. 1 z 04.01.2018 r. | |
ZM | Napoje bezalkoholowe | Obecność bakterii rodzaju Leuconostoc | PN-A-79033:1985 p.3.23 |
ZM | Liczba bakterii w temp. 37°C | PN-85/A-79033 p.3.22 | |
ZM | Liczba bakterii w temp. 20-22°C | PN-85/A-79033 p.3.22 | |
ZM | Zagęszczone soki owocowe, syropy, melas | Liczba drożdży osmotolerancyjnych Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | IFU No. 3 II, April 1996 |
ZM | Liczba drożdży osmofilnych Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | *IFU No. 3 II, April 1996 | |
ZM | Przetwory owocowe (soki, zagęszczone soki, przeciery o pH<4,3) | Całkowita liczba drobnoustrojów potencjalnie psujących przetwory owocowe Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | *IFU No. 2, April 1996 |
ZM | Zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków | Obecność Alicyclobacillus sp. Metoda hodowlana | *IFU Method No. 12, September 2004 /revised march 2007 |
ZM | Liczba Alicyclobacillus sp. Metoda filtracji membranowej | ||
ZM | Obecność Alicyclobacillus przypuszczalnie powodujących zepsucie soków Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi | ||
ZM | Liczba Alicyclobacillus przypuszczalnie powodujących zepsucie soków Metoda filtracji membranowej | ||
ZM | Obecność Alicyclobacillus acidoterrestris i innych gwajakolo-dodatnich Alicyclobacillus sp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi | PB-ZM/PBJM 05 wyd. 1 z 03.01.2018 r. | |
ZM | Liczba Alicyclobacillus sp. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | IFU Method No. 12, September 2004 /revised march 2007 | |
ZM | Liczba Alicyclobacillus przypuszczalnie powodujących zepsucie soków Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | ||
ZM | Mąki i produkty zbożowe | Liczba tlenowych bakterii przetrwalnikujących amylolitycznych | PN-A-74134/4:1998 |
ZM | Liczba Bacillus subtilis | PN-A-74134/4:1998 | |
ZM | Identyfikacja gatunku Bacillus subtilis metodami molekularnymi | PCR | |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno mięsne | Liczba tlenowych bakterii termofilnych prztrwalnikujących powodujących zepsucie „kwaśno płaskie” (Bacillus coagulans) Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | IFU No. 6, D-III A. April 1996 |
ZM | Identyfikacja gatunku Bacillus coagulans metodami molekularnymi | PCR | |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno mięsne | Liczba pleśni ciepłoopornych (w tym Byssochlamys fulva) | IFU No. 4 III, April 1996 |
ZM | Jogurty, lody jogurtowe | Liczba charakterystycznych drobnoustrojów (Lactobacillus delbrücki subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus) w temperaturze 37oC | PN-ISO 7889:2007 + Ap1:2007 |
ZM | Przetwory mleczne, odżywki dla niemowląt,, suplementy diety, kultury starterowe, soki | Liczba przypuszczalnych Bifidobacterium spp. Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | *PN ISO 29981:2012 |
ZM | Liczba przypuszczalnych Lactobacillus acidophilus w temperaturze 37oC | PN-ISO 20128:2012 | |
ZM | Pasze, suplementy diety | Liczba Lactobacillus spp. | PN-EN 15787:2009 |
ZM | Zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków | Obecność Alicyclobacillus sp. Metoda hodowlana | *IFU Method No. 12, September 2004 /revised march 2007 |
ZM | Liczba Alicyclobacillus sp. Metoda filtracji membranowej | ||
ZM | Obecność Alicyclobacillus przypuszczalnie powodujących zepsucie soków Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi | ||
ZM | Liczba Alicyclobacillus przypuszczalnie powodujących zepsucie soków Metoda filtracji membranowej | ||
ZM | Obecność Alicyclobacillus acidoterrestris i innych gwajakolo-dodatnich Alicyclobacillus sp. Metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi | PB-ZM/PBJM 05 wyd. 1 z 03.01.2018 r. | |
ZM | Liczba Alicyclobacillus sp. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | IFU Method No. 12, September 2004 /revised march 2007 | |
ZM | Liczba Alicyclobacillus przypuszczalnie powodujących zepsucie soków Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | ||
ZM | Mąki i produkty zbożowe | Liczba tlenowych bakterii przetrwalnikujących amylolitycznych | PN-A-74134/4:1998 |
ZM | Liczba Bacillus subtilis | PN-A-74134/4:1998 | |
ZM | Identyfikacja gatunku Bacillus subtilis metodami molekularnymi | PCR | |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno mięsne | Liczba tlenowych bakterii termofilnych prztrwalnikujących powodujących zepsucie „kwaśno płaskie” (Bacillus coagulans) Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | IFU No. 6, D-III A. April 1996 |
ZM | Identyfikacja gatunku Bacillus coagulans metodami molekularnymi | PCR | |
ZM | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno mięsne | Liczba pleśni ciepłoopornych (w tym Byssochlamys fulva) | IFU No. 4 III, April 1996 |
ZM | Jogurty, lody jogurtowe | Liczba charakterystycznych drobnoustrojów (Lactobacillus delbrücki subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus) w temperaturze 37oC | PN-ISO 7889:2007 + Ap1:2007 |
ZM | Przetwory mleczne, odżywki dla niemowląt,, suplementy diety, kultury starterowe, soki | Liczba przypuszczalnych Bifidobacterium spp. Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | *PN ISO 29981:2012 |
ZM | Liczba przypuszczalnych Lactobacillus acidophilus w temperaturze 37oC | PN-ISO 20128:2012 | |
ZM | Pasze, suplementy diety | Liczba Lactobacillus spp. | PN-EN 15787:2009 |
ZM | Piwo filtrowane | Ogólna liczba drobnoustrojów w piwie metodą filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 01 wyd. 1 z 04.01.2018 r. |
ZM | Liczba bakterii psujących piwo metodą filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 02 wyd. 1 z 04.01.2018 r. | |
ZM | Piwo niefiltrowane | Ogólna liczba drobnoustrojów w piwie metodą płytkową | PB-ZM/PBJM 03 wyd. 2 z 08.01.2019 r. |
ZM | Liczba bakterii psujących piwo metodą płytkową | PB-ZM/PBJM 04 wyd. 1 z 03.01.2018 r. | |
ZM | Szczepy drobnoustrojów wyizolowane z żywności i ze środowiska produkcji i obrotu | Identyfikacja gatunków metodami molekularnymi | PCR |
ZJ | pieczywo, ziarna, ryż, majonez, lody, koncentraty spożywcze - NA• | Zawartość wody (sucha masa) | |
ZJ | przetwory owocowo-warzywne (próżniowo) - NA | Zawartość wody (sucha masa) | |
ZJ | pozostałe (tradycyjna do stałej masy) – mięso i przetwory mięsne, wyroby garmażeryjne A; | Zawartość wody (sucha masa) | |
ZJ | pozostałe wyroby NA | Zawartość wody (sucha masa) | |
ZJ | mięso i przetwory mięsne, wyroby garmażeryjne, przetwory owocowo-warzywne A | Zawartość chlorku sodu (obliczeniowo z zawartości sodu) | |
ZJ | pozostałe wyroby NA | Zawartość tłuszczu | |
ZJ | mięso i przetwory mięsne, wyroby garmażeryjne, metodą Soxhleta - A; | Zawartość tłuszczu | |
ZJ | lody - metodą Gerbera - NA | Zawartość tłuszczu | |
ZJ | mięso i przetwory mięsne, wyroby garmażeryjne A; | Zawartość białka | |
ZJ | pozostałe wyroby NA | Zawartość białka | |
ZJ | przetwory owocowo-warzywne, napoje bezalkoholowe A; | Zawartość cukrów redukujących | |
ZJ | pozostałe wyroby NA | Zawartość cukrów redukujących |