JEŚLI: wyprodukowany destylat rolniczy ma nieprzyjemny, obcy zapach, który dyskwalifikuje Wasz produkt do celów spożywczych; mają Państwo problemy z utrzymaniem standardów czystości mikrobiologicznej w gorzelni; są wątpliwości co do jakości przerabianego surowca i nie wiadomo jak pozbyć się wywaru… SKONTAKTUJCIE SIĘ Z NAMI – JESTEŚMY PRZYGOTOWANI POMÓC WAM W WASZYCH PROBLEMACH !!!
Technologia gorzelnictwa
Program badań monitoringowych w gorzelni celem zapewnienia jakości destylatu rolniczego
Obecne trendy w gospodarce wolnorynkowej wymuszają wysokie wymagania jakości produktu. Jednak dotrzymanie parametrów jakościowych produktu finalnego wymaga kontroli całego procesu produkcyjnego – taka jest koncepcja w zakresie zapewnienia jakości, polegająca na przechodzeniu z kontroli produktu do wprowadzenia rozwiązań zmierzających do zapobiegania wyprodukowaniu wadliwych wyrobów. W warunkach gorzelni rolniczej oznacza to, iż systematyczna kontrola całego procesu technologicznego zapewnia otrzymanie destylatu rolniczego o wymaganej ustabilizowanej i powtarzalnej jakości, pożądanej przez odbiorców. Wychodząc naprzeciw potrzebom producentów destylatu rolniczego na podstawie naszej wieloletniej współpracy z gorzelnictwem proponujemy Państwu naszą pomoc w zakresie poprawy, bądź zachowania jakości Waszego produktu.
Nasza oferta
1. Badania jakości destylatu rolniczego przeznaczonego na cele spożywcze
Pełna ocena destylatu rolniczego, która obejmuje badania wg obowiązującej normy (PN-A-79523:2002):
- badania organoleptyczne
- oznaczenie mocy
- oznaczania zawartości aldehydów
- oznaczenie kwasowości
- oznaczenie zawartości metanoluoraz badania specjalne:
- oznaczenie zawartości akroleiny
- badania obecności mikrozanieczyszczeń organicznych
- oznaczanie zawartości fuzli
- oznaczanie zawartości furfuraluOrientacyjny koszt analizy 1 próbki:
– badania wg PN-A-79523:2002 – 400 zł
– badania specjalne – 250 zł
(W serii powyżej 3 próbek stosujemy zniżki)
2. Badania jakości destylatu rolniczego przeznaczonego na cele paliwowe
Pełna ocena, która obejmuje badania wg Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dn. 19.10.205 r. (Dz. U. Nr 218, poz. 1845):
- oznaczenie mocy
- oznaczenie jonów chlorkowych
- oznaczenie zawartości kwasów
- oznaczenie zawartości związków karbonylowych w przeliczeniu na aldehyd octowy
- oznaczenie zawartości alkoholu metylowego
- oznaczenie zawartości alkoholi wyższych oznaczenie suchej pozostałości po odparowaniu.Wszystkie wymienione badania posiadają akredytację.
Koszt analizy 1 próbki: 1 000 zł.
3. Identyfikacja i ograniczenie zakażeń mikrobiologicznych, obniżających wydajność procesu i jakość destylatu rolniczego w gorzelni
Zakażenia mikrobiologiczne w gorzelniach nie tylko obniżają wydajność alkoholu ale mają również wpływ na pogorszenie jakości produktu. Proponujemy analizę zagrożeń mikrobiologicznych, obejmującą wszystkie surowce oraz proces technologiczny, wyznaczenie i monitorowanie punktów krytycznych, decydujących o prawidłowym przebiegu procesu i jakości produktu finalnego, tj. destylatu rolniczego. Proponujemy wprowadzenie Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej co skutecznie pomoże Państwu w walce z niepożądanymi w gorzelni mikroorganizmami.
Oferowane przez Zakład Technologii Fermentacji IBPRS badania mogą obejmować:
- Kontrolę mikrobiologiczna surowców.
- Analizę mikrobiologiczną drożdży suszonych oraz kontrolę zakażeń związanych z przygotowaniem matki drożdżowej (przycierku). Minimalizację zakażeń poprzez obniżanie pH w taki sposób aby nie obniżyć żywotności drożdży.
- Monitorowanie czystości mikrobiologicznej linii technologicznej, ustalenie miejsc w których najczęściej dochodzi do infekcji lub reinfekcji, eliminację lub minimalizację zagrożeń.
- Kontrolę mikrobiologiczną wody (ewentualnie izolację i identyfikację bakterii redukujących siarczany i azotany oraz bakterii patogennych).Orientacyjny koszt badania: 300 zł (+ koszt delegacji naszego pracownika, który będzie pobierał próbki).
4. Doskonalenie techniki i technologii gorzelnictwa w aspekcie ekologii oraz gospodarki surowcami i energią
Prowadzimy badania dotyczące optymalnego wykorzystania surowców i energii oraz ochrony środowiska. Proponujemy gorzelniom:
- Doskonalenie technologii produkcji destylatu rolniczego z nietypowych i wymagających konserwowania w celu przedłużenia ich przydatności do przerobu surowców, takich jak wilgotne ziarno zbóż lub odpady przemysłu spożywczego. Oferujemy preparaty do zakiszania wilgotnej kukurydzy. Cena preparatu: 4.50 zł (za porcję preparatu odpowiednią dla 1 t surowca).
- Analizy fizykochemiczne surowców gorzelniczych oraz określenie wydajności laboratoryjnej alkoholu z danego surowca – cena 250 zł.
- Konsultacje dotyczące zmian w technice i technologii procesu produkcji – w cenie 100 zł za godzinę + koszty delegacji.
5. Zagospodarowanie wywaru gorzelniczego z surowców skrobiowych
Kierunki zagospodarowania wywaru są ogólnie znane. Jednak każda gorzelnia prowadzi produkcję w nieco odmiennych, specyficznych warunkach. Dlatego sposób utylizacji wywaru należy opracować indywidualnie w poszczególnych gorzelniach. Dysponujemy wiedzą w zakresie frakcjonowania, suszenia, kiszenia i nawozowego zastosowania wywaru.
Proponujemy gorzelniom:
Wykonawstwo analiz wywaru i jego frakcji (np. oznaczenie zawartości suchej masy koszt 30 zł; oznaczenie białka surowego 100 zł).
UWAGA! Podane ceny naszych usług badawczych prosimy traktować jako ceny orientacyjne – mogą one podlegać negocjacjom, w zależności od zakresu prac. Gorzelnie stale z nami współpracujące mogą liczyć na znaczne upusty cenowe.
Jeśli wyprodukowany destylat rolniczy ma nieprzyjemny, obcy zapach, który dyskwalifikuje Wasz produkt do celów spożywczych; mają Państwo problemy z utrzymaniem standardów czystości mikrobiologicznej w gorzelni; są wątpliwości co do jakości przerabianego surowca i nie wiadomo jak pozbyć się wywaru… SKONTAKTUJCIE SIĘ Z NAMI – JESTEŚMY PRZYGOTOWANI POMÓC WAM W WASZYCH PROBLEMACH!