tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English
wytwarzanie spersonalizowanych serów twarogowych

Rodzaj projektu:
Projekt finansowany przez Ministra Rolnictwa ze środków budżetu Państwa

Nazwa programu:
Badania podstawowe na rzecz rolnictwa ekologicznego

Nazwa projektu:
Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w obszarze higieny i profilaktyki w ekologicznym chowie zwierząt. Temat: Zastosowanie bakterii środowiskowych do poprawy dobrostanu i wydajności ekologicznego chowu brojlerów z oceną jakości mięsa.

Nr projektu:
Decyzja nr DEJ.re.765.9.2025

Kierownik projektu:
dr inż. Piotr Szymański, prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski

Termin realizacji:
20.03.2025-15.11.2025

Wnioskodawca projektu:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB

Wartość dofinansowania:
299 511 zł

Całkowity koszt inwestycji:
299 511 zł

 

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w obszarze higieny i profilaktyki w ekologicznym chowie zwierząt. Temat: Zastosowanie bakterii środowiskowych do poprawy dobrostanu i wydajności ekologicznego chowu brojlerów z oceną jakości mięsa.

Krótki opis projektu: (Cel projektu, zadania, grupy docelowe, efekty projektu)

W Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie zrealizowany został projekt pt. „Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w obszarze higieny i profilaktyki w ekologicznym chowie zwierząt. Temat: Zastosowanie bakterii środowiskowych do poprawy dobrostanu i wydajności ekologicznego chowu brojlerów z oceną jakości mięsa” na podstawie dotacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na pokrycie kosztów badań w zakresie rolnictwa ekologicznego w 2025r. 

Badanie to zrealizowano w okresie marzec-listopad 2025r. w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS. W badaniach podjęta zostanie próba opracowania innowacyjnej technologii, zastosowania bakterii środowiskowych do poprawy dobrostanu i wydajności ekologicznego chowu brojlerów z oceną jakości mięsa.
Planuje się opublikowanie oczekiwanych rezultatów wspieranego projektu w formie sprawozdania na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB do dnia 15.11.2025r.

Oczekiwane rezultaty opublikowane zostaną na stronie internetowej www.ibprs.pl w zakładce „Projekty i programy”.

Rezultaty wspieranego projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w sektorze przetwórstwa żywności pochodzenia zwierzęcego.