Oferta – zakres badań
Zakładu Mikrobiologii IBPRS-PIB
4.02.2025 r.
Oznaczenia w tabeli: Działalność laboratoryjna:
A – akredytowana,
NA – nieakredytowana, spełniająca wymagania PN-EN ISO/IEC 17025,
NN – nieakredytowana i nie spełniająca wymagań PN-EN ISO/IEC 17025
W razie zapytań proszę o kontakt:
L.p. | Przedmiot badań | Rodzaj działalności/badane cechy/metoda | Dokumenty odniesienia | Działalność laboratoryjna: |
---|---|---|---|---|
1 | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Zboża i przetwory zbożowe, Gęstwa drożdżowa, Wysłodziny z brzeczki, Suplementy diety, Wyroby garmażeryjne Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność przypuszczalnych Escherichia coli Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym | PN-ISO 7251:2006 | A |
2 | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Zboża i przetwory zbożowe, Napoje bezalkoholowe, Suplementy diety, Przetwory jajeczne Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba drobnoustrojów Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-ISO 4833-1:2013-12 + A1:2022-06 | A |
3 | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Zboża i przetwory zbożowe, Suplementy diety, Przetwory jajeczne, Wyroby garmażeryjne, Gęstwa drożdżowa, Wysłodziny z brzeczki, Wyroby cukiernicze Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność Salmonella spp. Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym | PN-EN ISO 6579-1:2017-04 + A1:2020-09 | A |
4 | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Zboża i przetwory zbożowe, Wyroby cukiernicze, Suplementy diety Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus innych gatunków) Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym | PN-EN ISO 6888 3:2004 +AC:2005 | A |
5 | Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne | Trwałość konserw Metoda próby termostatowej | PN-A-75052/03:1990 wycofana | A |
6 | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, wyroby garmażeryjne Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-ISO 15214:2002 | A |
7 | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, wyroby garmażeryjne Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność Listeria monocytogenes Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym | PN–EN ISO 11290-1:2017-07 | A |
8 | Żywność o aktywności wody wyższej niż 0,95 | Liczba drożdży i pleśni Część 1: Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | PN-ISO 21527-1:2009 wycofana | A |
9 | Żywność o aktywności wody niższej lub równej 0,95 | Liczba drożdży i pleśni Część 2: Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | PN-ISO 21527-2:2009 wycofana | A |
10 | Piwo filtrowane | Ogólna liczba drobnoustrojów rosnących w warunkach tlenowych Metoda filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 01, wyd. 3 z 29.05.2024 | A |
11 | Piwo filtrowane | Ogólna liczba drobnoustrojów rosnących w warunkach beztlenowych Metoda filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 01, wyd. 3 z 29.05.2024 | A |
12 | Piwo filtrowane | Liczba bakterii psujących piwo Metoda filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 02, wyd. 2 z 31.01.2025 | NA |
13 | Piwo filtrowane | Liczba drożdży dzikich Metoda filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 05, wyd. 2 z 28.03.2024 | NA |
14 | Piwo niefiltrowane | Ogólna liczba drobnoustrojów rosnących w warunkach tlenowych Metoda płytkowa | PB-ZM/PBJM 03, wyd. 3 z 29.05.2024 | A |
15 | Piwo niefiltrowane | Ogólna liczba drobnoustrojów rosnących w warunkach beztlenowych Metoda płytkowa | PB-ZM/PBJM 03, wyd. 3 z 29.05.2024 | A |
16 | Piwo niefiltrowane | Liczba bakterii psujących piwo Metoda płytkowa | PB-ZM/PBJM 04, wyd.2 z 03.01.2025 | NA |
17 | Piwo niefiltrowane | Liczba drożdży dzikich Metoda płytkowa | PB-ZM/PBJM 05, wyd. 2 z 28.03.2024 | NA |
18 | Przetwory owocowe (soki, zagęszczone soki, przeciery o pH<4,3) | Całkowita liczba drobnoustrojów potencjalnie psujących przetwory owocowe Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | IFU No. 2, April 1996 wycofana | A |
17 | Przetwory mleczne, odżywki dla niemowląt, suplementy diety, kultury starterowe, soki Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba przypuszczalnych Bifidobacterium spp. Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN ISO 29981:2012 | A |
18 | Suplementy diety ,preparaty bakterii Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba Lactobacillus spp. Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | PN-EN 15787:2022-04 | A |
19 | Suplementy diety, preparaty drożdży Saccharomyces cerevisiae var. boulardii Dla pozostałych produktów NA | Liczba Saccharomyces cerevisiae Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) z potwierdzeniem MALDI-TOF MS | PN-EN 15789:2022-04 PB-ZM/KKP 01 wyd.1 z 10.01.2022 | A |
20 | Produkty filtrowane / Produkty dla których możliwe jest zastosowanie filtracji membranowej, w tym: zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków (w tym cukier) Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba termofilnych kwasolubnych bakterii przetrwalnikujących (Alicyclobacillus spp.) Metoda filtracji membranowej – procedura B | IFU Method No. 12 (2019) | A |
21 | Produkty filtrowane / Produkty dla których możliwe jest zastosowanie filtracji membranowej, w tym: zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków (w tym cukier) Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba termofilnych kwasolubnych bakterii przetrwalnikujących (Alicyclobacillus spp.) wytwarzających gwajakol Metoda filtracji membranowej z potwierdzeniem biochemicznym – procedura B | IFU Method No. 12 (2019) | A |
22 | Produkty filtrowane / Produkty dla których możliwe jest zastosowanie filtracji membranowej, w tym: zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków (w tym cukier) Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność termofilnych kwasolubnych bakterii przetrwalnikujących (Alicyclobacillus spp.) Metoda hodowlana - procedura C | IFU Method No. 12 (2019) | A |
23 | Produkty filtrowane / Produkty dla których możliwe jest zastosowanie filtracji membranowej, w tym: zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków (w tym cukier) Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność termofilnych kwasolubnych bakterii przetrwalnikujących (Alicyclobacillus spp.) wytwarzających gwajakol Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym - procedura C | IFU Method No. 12 (2019) | A |
24 | Produkty niefiltrowane / Produkty dla których możliwe jest zastosowanie filtracji membranowej, w tym: zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków (w tym cukier) Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba termofilnych kwasolubnych bakterii przetrwalnikujących (Alicyclobacillus spp.) Metoda płytkowa (posiew wgłębny) – procedura A | IFU Method No. 12 (2019) | NA |
25 | Produkty niefiltrowane / Produkty dla których możliwe jest zastosowanie filtracji membranowej, w tym: zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków (w tym cukier) Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba termofilnych kwasolubnych bakterii przetrwalnikujących (Alicyclobacillus spp.) wytwarzających gwajakol Metoda płytkowa (posiew wgłębny z potwierdzeniem biochemicznym) – procedura A | IFU Method No. 12 (2019) | NA |
26 | Produkty niefiltrowane / Produkty dla których możliwe jest zastosowanie filtracji membranowej, w tym: zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków (w tym cukier) Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność termofilnych kwasolubnych bakterii przetrwalnikujących (Alicyclobacillus spp.) Metoda hodowlana - procedura C | IFU Method No. 12 (2019) | A |
27 | Produkty niefiltrowane / Produkty dla których możliwe jest zastosowanie filtracji membranowej, w tym: zagęszczone soki owocowe, soki owocowe, warzywne, nektary, napoje, surowce do produkcji napojów i soków (w tym cukier) Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Obecność termofilnych kwasolubnych bakterii przetrwalnikujących (Alicyclobacillus spp.) wytwarzających gwajakol Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym - procedura C | IFU Method No. 12 (2019) | A |
28 | Zagęszczone soki owocowe, syropy, melas | Liczba drożdży osmotolerancyjnych Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | IFU No. 3 II, April 1996 | NA |
29 | Zagęszczone soki owocowe, syropy, melas Dla pozostałych produktów metoda nieakredytowana | Liczba drożdży osmofilnych Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | IFU No. 3 II, April 1996 | A |
30 | Szczepy drobnoustrojów wyizolowane z żywności i ze środowiska produkcji i obrotu | Identyfikacja gatunków metodami molekularnymi | PCR | NN |
31 | Izolacja szczepów do identyfikacji | Metoda płytkowa | Procedura własna | NN |
32 | Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne | Obecność i liczba bakterii rodzaju Leuconostoc Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-A-75052/09:1990 wycofana | NA |
33 | Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Przetwory dla dzieci, Konserwy | Obecność bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych Metoda hodowlana | PN-A-75052/10:1990 wycofana | NA |
34 | Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne, Przetwory dla dzieci, Konserwy | Obecność bakterii octowych Metoda hodowlana | PN-A-75052/15:1990 wycofana | NA |
35 | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne | Liczba pleśni ciepłoopornych Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | IFU No. 4 III, April 1996 | NA |
36 | Owoce, warzywa i przetwory owocowe, warzywne i warzywno mięsne | Liczba tlenowych bakterii termofilnych przetrwalnikujących powodujących zepsucie „kwaśno płaskie” (Bacillus coagulans) Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | IFU No. 6, D-III A. April 1996 | NA |
37 | Napoje bezalkoholowe, piwo | Liczba bakterii z grupy coli i E. coli Metoda filtracji membranowej | PB-ZM/PBJM 15, wyd. 1 z 03.01.2018 | NA |
38 | Napoje bezalkoholowe, piwo | Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej Metoda filtracji membranowej | PN-ISO 15214:2002 Modyfikacja – filtracja membranowa | NA |
39 | Napoje bezalkoholowe | Obecność bakterii rodzaju Leuconostoc | PN-A-79033:1985 pkt. 3.23 wycofana | NA |
40 | Napoje bezalkoholowe | Liczba bakterii w temperaturze 37°C | PN-85/A-79033 pkt. 3.22 wycofana | NA |
41 | Napoje bezalkoholowe | Liczba bakterii w temp. 20-22°C | PN-85/A-79033 pkt. 3.22 wycofana | NA |
42 | Jogurty, lody jogurtowe | Liczba charakterystycznych drobnoustrojów (Lactobacillus delbrücki subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus) w temperaturze 37°C Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-ISO 7889:2007 + Ap1:2007 | NA |
43 | Przetwory mleczne, odżywki dla niemowląt, suplementy diety, Kultury starterowe, soki | Liczba przypuszczalnych Lactobacillus acidophilus w temperaturze 37°C Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | PN-ISO 20128:2012 | NA |
44 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus Metoda płytkowa ( posiew powierzchniowy) | PN-EN ISO 7932:2005 + A1:2020-09 | NA |
45 | Wszystkie środki spożywcze | Obecność przypuszczalnych Bacillus cereus Metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym | PN-EN ISO 21871:2007 | NA |
46 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba Clostridium spp redukujących siarczany (IV) Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-EN ISO 15213-1:2023 | NA |
47 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba przetrwalników Clostridium spp redukujących siarczany (IV) Metoda płytkowa (posiew wgłębny) po pasteryzacji w 800C przez 10 min | PN-EN ISO 15213-1:2023 | NA |
48 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba Clostridium spp. i przetrwalników Clostridium spp redukujących siarczany (IV) Metoda płytkowa (posiew wgłębny) i posiew po pasteryzacji w 800C przez 10 min | PN-EN ISO 15213-1:2023 | NA |
49 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba Clostridium perfringens Metoda płytkowa (posiew wgłębny Z potwierdzeniem gatunku metodą MALDI TOF- MS | PN-EN ISO 15213-1:2023 | NA |
50 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba potwierdzonych przetrwalników Clostridium perfringens Metoda płytkowa (posiew wgłębny) po pasteryzacji w 800C przez 10 min Z potwierdzeniem gatunku metodą MALDI TOF- MS | PN-EN ISO 15213-1:2023 | NA |
51 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba Clostridium perfringens i potwierdzonych przetrwalników Clostridium perfringens Metoda płytkowa (posiew wgłębny i posiew po pasteryzacji w 800C przez 10 min Z potwierdzeniem gatunku metodą MALDI TOF- MS | PN-EN ISO 15213-1:2023 | NA |
52 | Wszystkie środki spożywcze | Obecność bakterii z grupy coli Metoda hodowlana | PN-ISO 4831:2007 | NA |
53 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba bakterii z grupy coli Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-ISO 4832:2007 | NA |
54 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coliw temperaturze 44°C Metoda płytkowa (posiew wgøébny) | PN-ISO 16649-2:2004 | NA |
55 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-EN ISO 6888-2:2001 | NA |
56 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba Enterobacteriaceae Metoda płytkowa (posiew wgłębny) | PN-EN ISO 21528-2:2017 | NA |
57 | Wszystkie środki spożywcze | Liczba Listeria monocytogenes Metoda płytkowa (posiew powierzchniowy) | PN-EN ISO 11290-2:2017-07 | NA |
58 | Mąki i produkty zbożowe | Liczba Bacillus subtilis: badanie obejmuje oznaczenie liczby tlenowych bakterii przetrwalnikujących amylolitycznych oraz identyfikację gatunku Bacillus subtilis metoda MALDI TOF-MS | PN-A-74134/4:1998 wycofana + PB-ZM/KKP 01 wyd.1 z 10.01.2022 | NA |
59 | Cukier, półprodukty w procesie produkcji cukru | Ogólna liczba bakterii mezofilnych Metoda filtracji membranowej | ICUMSA GS2/3-41 (2011) | A |
60 | Cukier, półprodukty w procesie produkcji cukru | Liczba bakterii tworzących śluzy Metoda filtracji membranowej | ICUMSA GS2/3-45 (2017) | A |
61 | Cukier, półprodukty w procesie produkcji cukru | Liczba drożdży i pleśni Metoda filtracji membranowej | ICUMSA GS2/3-47 (2015) | A |
62 | Cukier, półprodukty w procesie produkcji cukru | Liczba termofilnych bakterii kwasolubnych (TAB) Metoda filtracji membranowej | ICUMSA GS2/3-50 (2017) | A |
63 | Cukier, półprodukty w procesie produkcji cukru | Obecność termofilnych bakterii kwasolubnych produkujących gwajakol (GP-TAB) Metoda filtracji membranowej z potwierdzeniem biochemicznym | ICUMSA GS2/3-50 (2017) | A |
64 | Cukier, półprodukty w procesie produkcji cukru | Liczba przetrwalnikujących bakterii termofilnych tlenowych Metoda płytkowa lub filtracji membranowej | ICUMSA GS 2/3-49 (1998) | NA |