Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB w Warszawie
Zaprasza do udziału
w 41. Konferencji przetwórstwa zbóż i piekarstwa
organizowanej w dniach 5 – 6 października 2023 roku
Konferencja odbędzie się w Masuria Hotel & SPA Worliny 33, 14-105 Łukta w otoczeniu pięknych mazurskich jezior.
W programie Konferencji przewiduje się wykłady zaproszonych gości z krajowych jednostek naukowo-badawczych oraz pracowników Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB, prezentacje firm krajowych i zagranicznych oferujących rozwiązania umożliwiające poprawę jakości i atrakcyjności produkcji, zmniejszające jej koszty, a także ułatwiające sprostanie konkurencji w warunkach gospodarczych Unii Europejskiej.
Tematyka wykładów 41. Konferencji będzie obejmowała m.in. następujące zagadnienia:
- Rynek pszenicy – aktualna sytuacja i tendencje światowe w sezonie 2023/24
- Wartość technologiczna ziarna pszenicy i żyta z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne)
- Wartość zdrowotna ziarna zbóż z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne)
- Zmiany w regulacjach prawnych dotyczących wystepowania substancji skażających w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych
- Znaczenie śladu węglowego w branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej
- Aktualne wymagania w zakresie jakości pasz
- Badanie interakcji stopnia uszkodzenia skrobi w mące pszennej i efektywności działania α-amylazy na cechy reologiczne ciasta i jakość uzyskanego pieczywa
- Nietypowe rodzaje mąk – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
- Mąka ze świerszczy i co dalej?
- Produkty piekarnicze o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy
- Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej z krajowych młynów przemysłowych
- Wykorzystanie mieszańców pszenicy zwyczajnej i orkiszu do produkcji pieczywa
- Możliwości wykorzystania słodowanego ziarna owsa na cele piekarskie
- Programy umożliwiające pozyskanie środków z funduszy zewnętrznych na rozwój przedsiębiorstwa
Do udziału w konferencji zaproszono wykładowców z krajowych jednostek naukowo-badawczych, m.in.: Grażyna Podolska (IUNG-PIB, Puławy), Waldemar Korol (IZPIB KLP, Lublin), Marian Wiwart (UWM, Olsztyn). Informacje na temat aktualnej sytuacji na rynku pszenicy przedstawi Pan Mirosław Marciniak (InfoGrain).
Konferencja adresowana jest dla kadry zarządzającej i pracowników przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności oraz wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w Przedsiębiorstwach.
Do udziału w konferencji zapraszamy osoby m.in.:
- realizujące politykę handlowo-jakościową,
- opracowujące i kontrolujące system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności,
- wdrażające najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne,
- zatrudnione w działach B+R ww. jednostek,
- zatrudnione w działach produkcji i technologii,
- odpowiedzialne za opracowanie specyfikacji surowców,
- z laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i piekarskich,
- zajmujące się hodowlą nowych odmian zbóż i in.
Zgłoszenie uczestnictwa – na załączonym formularzu – oraz wszelkie pytania proszę kierować:
na adres e-mail:
anna.szafranska@ibprs.pl
telefoniczne: 22 606 38 85
Wstępny Program Konferencji:
Czwartek – 5.10.2023
11.00 – 12.00 − rejestracja uczestników
12.00 – 13.00− lunch
13.00 – 13.10− Otwarcie Konferencji. Prof. dr hab. inż. Artur Hugo Świergiel, Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB
13.10 – 13.30 − Prezentacja firm uczestniczących w Konferencji
13.30 – 13.50 − Jubileusz 75-lecia Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa. dr inż. Anna Szafrańska, mgr inż. Wojciech Górniak – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
13.50 – 14.10 − Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2023 r. (dane wstępne), dr inż. Anna Szafrańska – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
14.10 – 14.30 − Wartość zdrowotna ziarna zbóż z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne), dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB – Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB
14.30 – 15.00 − przerwa
15.00 – 15.40 − Rynek pszenicy – aktualna sytuacja i tendencje światowe w sezonie 2023/24, Mirosław Marciniak – InfoGrain
15.40 – 16.00 − Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2023 r. (dane wstępne), dr inż. Sylwia Stępniewska – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
16.00 – 16.20 − Aktualne wymagania i wyniki monitorowania jakości pasz zbożowych, dr Waldemar Korol – Krajowe Laboratorium Pasz w Lublinie – Instytut Zootechniki – PIB
16.20 – 17.00 − Przerwa kawowa
− Zakwaterowanie uczestników w hotelu
17.00 – 17.20 − Innowacyjna metoda przemiału z zastosowaniem układów enzymatycznych GRAIN IMPROVERS i jej pozytywny wpływ na jakość mąki. Marek Zieliński – GRAIN IMPROVERS
17.20 – 17.45 − Programy umożliwiające pozyskanie środków z funduszy zewnętrznych na rozwój przedsiębiorstwa. dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB – Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB
17.45 – 18.05 − Znaczenie śladu węglowego w branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej. dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska – Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS-PIB
18.05 – 18.20 − AgraStrip® Pro WATEX® – Szybkie, proste i niezawodne testy do wykrywania mykotoksyn! Magdalena Szczepanek – ROMER LABS
18.20 – 18.35 − Kontrola wizyjna jako narzędzie do efektywnej kontroli jakości oraz optymalizacji kosztów, inż. Cezary Markowski – KPM Analytics
18.35 – 19.00 − konsultacje indywidualne z przedstawicielami firm i wykładowcami
od 19.30 − uroczysta kolacja
Piątek – 6.10.2023
8.00 – 9.00 − śniadanie
9.00 – 9.20 − Nietypowe rodzaje mąk – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym, mgr inż. Aleksandra Boniecka – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
9.20 – 9.40 − Pszenica hipoalergiczna – możliwości wykorzystania na cele piekarskie. prof. dr hab. inż. Grażyna Podolska – Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB w Puławach
9.40 – 10.00 − Wykorzystanie mieszańców pszenicy zwyczajnej i orkiszu do produkcji pieczywa, prof. dr hab. Marian Wiwart – Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie
10.00 – 10.20 − Możliwości wykorzystania słodowanego ziarna owsa na cele piekarskie, mgr inż. Agnieszka Salamon – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
10.20 – 10.40 − Mąka ze świerszczy i co dalej? mgr inż. Aleksandra Boniecka – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
10.40 – 11.00 − przerwa kawowa
− czas na wymeldowanie się z pokoi hotelowych
11.00 – 11.20 − Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na cechy reologiczne ciasta i jakość produktu końcowego, mgr inż. Agnieszka Salamon – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
11.20 – 11.40 − Badanie interakcji stopnia uszkodzenia skrobi w mące pszennej i efektywności działania α-amylazy na cechy reologiczne ciasta i jakość uzyskanego pieczywa, dr inż. Anna Szafrańska – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
11.40 – 11.50 − Wykorzystanie oceny alweograficznej do oceny jakości mąki, mgr inż. Klaudia Gańko – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
11.50 – 12.10 − Czy na podstawie oceny alweograficznej można wnioskować o cechach ekstensograficznych ciasta? mgr inż. Klaudia Gańko – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
12.10 – 12.40 − Ocena wartości wypiekowej mąki żytniej z krajowych młynów przemysłowych, dr inż. Sylwia Stępniewska – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB
12.40 – 13.00 − Wartość technologiczna zarejestrowanych odmian pszenicy, mgr inż. Andrzej Najewski – Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej
13.00 – 13.10 − Podsumowanie Konferencji
13.10 – 14.10 − obiad
Konferencji towarzyszy prezentacja ofert firm:
Cereus Wena · FOSS · FRACOP Sp. z o.o. · GRAIN IMPROVERS · GRAINPOL Sp. z o.o. · KPM ANALYTICS Sp. z o. o.
· Mühlenchemie · Romer Labs · Sefar sp. z o.o. · Spomax Engineering S.A.
Konferencja stwarza możliwość podjęcia dyskusji dotyczących problemów występujących w Przedsiębiorstwie ze specjalistami krajowych jednostek naukowo-badawczych, z przedstawicielami firm krajowych i zagranicznych oraz z kolegami z innych firm tej samej branży lub branż pokrewnych.
Zapraszam do udziału,
dr inż. Anna Szafrańska
Kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Pliki do pobrania: