PRACOWNIA BADANIA JAKOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ
ZAKŁAD MIKROBIOLOGII
INSTYTUT BIOTECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO
IM. PROF. WACŁAWA DĄBROWSKIEGO – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY
Kierownik:
mgr inż. Katarzyna Cybulska
tel. 22 606 39 25, 22 606 36 10
e-mail: katarzyna.cybulska@ibprs.pl
Działalność badawcza PBJM
- badania skuteczności nowych, alternatywnych metod utrwalania żywności, w tym: inaktywacji drobnoustrojów, uszkodzeń subletalnych komórek oraz przeżywalności i regeneracji drobnoustrojów w żywności podczas jej przechowywania po utrwalaniu
- opracowywanie i doskonalenie metod dezynfekcji surowców dla przemysłu rolno – spożywczego
- badanie bioróżnorodności mikroorganizmów istotnych w przemyśle spożywczym.
Działalność usługowa PBJM
- badanie jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców, półproduktów i produktów spożywczych
- identyfikacja drobnoustrojów występujących w żywności, w środowisku jej produkcji i dystrybucji
- opinie dotyczące jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych
- konsultacje i rozwiązywanie problemów mikrobiologicznych występujących w zakładach produkcyjnych sektora rolno-spożywczego.
Działalność szkoleniowa PBJM
- prowadzenie szkoleń w formie wykładów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności oraz warsztatów z zakresu technik analitycznych stosowanych w analizie mikrobiologicznej żywności
- organizowanie praktyk dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności
- współpraca z uczelniami wyższymi w zakresie prowadzenia prac magisterskich dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności
- współpraca z wiodącymi firmami produkującymi pożywki i sprzęt do badań mikrobiologicznych w zakresie oceny produktów i działalności szkoleniowej.
Inna działalność PBJM
- udział w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.