tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

PRACOWNIA BADANIA JAKOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ

ZAKŁAD MIKROBIOLOGII
INSTYTUT BIOTECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO
IM. PROF. WACŁAWA DĄBROWSKIEGO – PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY

 

Kierownik:

mgr inż. Katarzyna Cybulska
tel. 22 606 39 25, 22 606 36 10
e-mail: katarzyna.cybulska@ibprs.pl

 

 

Działalność badawcza PBJM

  • badania skuteczności nowych, alternatywnych metod utrwalania żywności, w tym: inaktywacji drobnoustrojów, uszkodzeń subletalnych komórek oraz przeżywalności i regeneracji drobnoustrojów w żywności podczas jej przechowywania po utrwalaniu
  • opracowywanie i doskonalenie metod dezynfekcji surowców dla przemysłu rolno – spożywczego
  • badanie bioróżnorodności mikroorganizmów istotnych w przemyśle spożywczym.

 

Działalność usługowa PBJM

  • badanie jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców, półproduktów i produktów spożywczych
  • identyfikacja drobnoustrojów występujących w żywności, w środowisku jej produkcji i dystrybucji
  • opinie dotyczące jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych
  • konsultacje i rozwiązywanie problemów mikrobiologicznych występujących w zakładach produkcyjnych sektora rolno-spożywczego.

 

Działalność szkoleniowa PBJM

  • prowadzenie szkoleń w formie wykładów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności oraz warsztatów z zakresu technik analitycznych stosowanych w analizie mikrobiologicznej żywności
  • organizowanie praktyk dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności
  • współpraca z uczelniami wyższymi w zakresie prowadzenia prac magisterskich dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności
  • współpraca z wiodącymi firmami produkującymi pożywki i sprzęt do badań mikrobiologicznych w zakresie oceny produktów i działalności szkoleniowej.

 

Inna działalność PBJM

  • udział w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.