Informacje ogólne
W ramach Zakładu Mikrobiologii (ZM) działają:
- Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych (KKP)
- Pracownia Badania Jakości Mikrobiologicznej (PBJM)
- Pracownia Biotechnologii i Inżynierii Molekularnej (PBM)
Działalność badawcza Zakładu obejmuje:
- opracowywanie i doskonalenie nowych metod analitycznych, w tym biologii molekularnej, stosowanych w badaniach jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych oraz do identyfikacji i charakterystyki mikroorganizmów;
- badania skuteczności nowych, alternatywnych metod utrwalania żywności, w tym: inaktywacji drobnoustrojów, uszkodzeń subletalnych komórek oraz przeżywalności i regeneracji drobnoustrojów w żywności podczas jej przechowywania po utrwalaniu;
- opracowywanie i doskonalenie metod dezynfekcji surowców dla przemysłu rolno – spożywczego;
- badania wykorzystania bakteriofagów jako nie chemicznych, ekologicznych środków ochrony żywności;
- badanie bioróżnorodności mikroorganizmów istotnych w przemyśle spożywczym za pomocą metod molekularnych;
- badania genomiki i proteomiki drobnoustrojów w odpowiedzi na stresy występujące w procesach technologicznych;
- badania występowania oraz wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów w środowisku i na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego;
- rozwój kadry naukowej poprzez zdobywanie stopni i tytułów naukowych, oraz popularyzacja wiedzy poprzez prezentowanie uzyskiwanych wyników badań na konferencjach i ich publikowanie w czasopismach naukowych i branżowych.
- badania nad przechowywaniem mikroorganizmów w prowadzonej zgodnie z zasadami zalecanymi przez OECD i WFFC kolekcji kultur, w tym:
- izolację, identyfikację, gromadzenie i przechowywanie bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych;
- opracowywanie i doskonalenie metod długoterminowego przechowywania drobnoustrojów;
Działalność usługowa Zakładu obejmuje:
- badanie jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców, półproduktów i produktów spożywczych;
- identyfikacja drobnoustrojów występujących w żywności, w środowisku jej produkcji i dystrybucji;
- udział Laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania;
- opinie dotyczące jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych;
- konsultacje i rozwiązywanie problemów mikrobiologicznych występujących w zakładach produkcyjnych sektora rolno-spożywczego;
- przyjmowanie mikroorganizmów do depozytu patentowego w Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych posiadającej status Krajowego i Międzynarodowego Organu Depozytowego (współpraca z Urzędem Patentowym w zakresie patentowania szczepów);
- przyjmowanie mikroorganizmów do depozytu w domenie publicznej;
- dostarczanie produkcyjnych szczepów drobnoustrojów z Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych zakładom przemysłu spożywczego oraz udostępnienie mikroorganizmów uczelniom i instytutom badawczym;
- liofilizację mikroorganizmów oraz przechowywanie mikroorganizmów w ciekłym azocie;
- wytwarzanie i sprzedaż suszonych aktywnych preparatów drożdży winiarskich
i miodowych.
Działalność szkoleniowa Zakładu obejmuje:
- prowadzenie szkoleń w formie wykładów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności oraz warsztatów z zakresu technik analitycznych stosowanych w analizie mikrobiologicznej żywności;
- organizowanie praktyk dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności;
- współpraca z uczelniami wyższymi w zakresie prowadzenia prac magisterskich dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności;
- współpraca z wiodącymi firmami produkującymi pożywki i sprzęt do badań mikrobiologicznych w zakresie oceny produktów i działalności szkoleniowej.
p.o. Kierownik Zakładu
dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS
kom. +48 609 260 100
fax. +48 22 849 04 26
e-mail: barbara.sokolowska@ibprs.pl
Zastępca Kierownika Zakładu
dr inż. Izabela Porębska
Struktura Zakładu
Pracownia Badania Jakości Mikrobiologicznej (PBJM) – Kierownik PBJM: dr inż. Izabela Porębska
Pracownia Biotechnologii i Inżynierii Molekularnej (PBM) – Kierownik: dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS
Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych (KKP) – Kierownik: mgr inż. Justyna Nasiłowska
Kontakty
- PBJM – Pracownia Badania Jakości Mikrobiologicznej
- PBM – Pracownia Biotechnologii i Inżynierii Molekularnej
- KKP – Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych
Nazwisko i Imię | Tytuł/ Stopień | Symbol Pracowni | telefon | |
---|---|---|---|---|
Sokołowska Barbara p.o. Kierownik Zakładu | dr hab. inż. prof. IBPRS | ZM | 22 606 38 00 609 260 100 | barbara.sokolowska@ibprs.pl |
Juszczuk-Kubiak Edyta Kierownik PBM | dr hab. prof. IBPRS | PBM | 22 606 36 26 | edyta.juszczuk-kubiak@ibprs.pl |
Porębska Izabela Kierownik PBJM | dr inż. | PBJM | 22 606 39 25 22 606 36 10 | izabela.porebska@ibprs.pl |
Nasiłowska Justyna Kierownik KKP | mgr inż. | KKP | 22 606 37 49 | justyna.nasilowska@ibprs.pl |
Bucka-Kolendo Joanna | mgr inż. | KKP | 22 606 37 49 | joanna.bucka@ibprs.pl |
Cieślak Hanna | KKP | 22 606 36 80 | hanna.cieslak@ibprs.pl | |
Dekowska Agnieszka | mgr | PBJM | 22 606 36 05 | agnieszka.dekowska@ibprs.pl |
Emanowicz Paulina | mgr inż. | PBM | 22 606 36 26 | paulina.emanowicz@ibprs.pl |
Jaroszewska Ewelina | mgr | KKP | 22 606 36 05 | ewelina.jaroszewska@ibprs.pl |
Kiełek Ewelina | mgr inż. | PBJM | 22 606 36 10 | ewelina.kielek@ibprs.pl |
Kołtunowicz Karolina | mgr | PBJM | 22 606 36 10 | karolina.nowocien@ibprs.pl |
Mikołajczuk-Szczyrba Anna | mgr | KKP | 22 606 36 05 | anna.mikolajczuk-szczyrba@ibprs.pl |
Szymielewicz Diana | mgr inż. | KKP | 22 606 36 05 | diana.szymielewicz@ibprs.pl |
Średnicka Paulina | mgr | PBM | 22 606 36 26 | paulina.srednicka@ibprs.pl |
Waldon-Wiewióra Ewa | mgr inż. | PBJM | 22 606 36 10 | ewa.waldon-wiewiora@ibprs.pl |
Wardaszka Artur | mgr inż. | PBM | 22 606 36 26 | artur.wardaszka@ibprs.pl |
Wetoszka Urszula | mgr inż. | KKP/PBJM | 22 606 36 38 22 606 36 74 | urszula.wetoszka@ibprs.pl |
Wojtczak Adrian | mgr inż. | PBJM | 22 606 39 25 22 606 36 10 | adrian.wojtczak@ibprs.pl |
Wójcicki Michał | mgr inż. | PBM | 22 606 36 26 | michal.wojcicki@ibprs.pl |
Zapaśnik Agnieszka | mgr inż. | KKP | 22 606 36 05 | agnieszka.zapasnik@ibprs.pl |
Łupińska Marzanna | KKP/PBJM | 22 606 39 25 22 606 36 10 | ||
Mikołajczyk Krystyna | KKP/PBJM | 22 606 39 25 22 606 36 10 |
Akredytacja
Zakład Mikrobiologii wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji