tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

We wrześniu br. pracownicy naukowi IBPRS-PIB – mgr Nikola Maciejewska z Zakładu Jakości Żywności w Łodzi oraz dr inż. Łukasz Woźniak z Zakładu Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności uczestniczyli, jako stypendyści Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 3-tygodniowym szkoleniu wstępnym w ramach tegorocznej edycji programu European Food Risk Assessment Fellowship Programme (EU-FORA). Szkolenie odbyło się w siedzibie EFSA w Parmie, we Włoszech.

Program szkolenia obejmował, m.in. :

  • Przepisy dotyczące bezpieczeństwa
  • Podstawowe koncepcje naukowe dotyczące bezpieczeństwa żywności
  • Podstawy i zasady oceny ryzyka żywnościowego
  • Wprowadzenie do oceny ryzyka mikrobiologicznego (MRA)
  • Identyfikacja zagrożeń i charakterystyka patogenów w żywności i wodzie
  • Metodologia MRA
  • Wprowadzenie do oceny ryzyka chemicznego (CRA)

Podczas szkolenia nasi młodzi naukowcy mieli możliwość odwiedzenia siedziby dwóch producentów żywności w prowincji Parma: Consorzio Parmigiano Reggiano oraz Barilla.