We wrześniu br. pracownicy naukowi IBPRS-PIB – mgr Nikola Maciejewska z Zakładu Jakości Żywności w Łodzi oraz dr inż. Łukasz Woźniak z Zakładu Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności uczestniczyli, jako stypendyści Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 3-tygodniowym szkoleniu wstępnym w ramach tegorocznej edycji programu European Food Risk Assessment Fellowship Programme (EU-FORA). Szkolenie odbyło się w siedzibie EFSA w Parmie, we Włoszech.
Program szkolenia obejmował, m.in. :
- Przepisy dotyczące bezpieczeństwa
- Podstawowe koncepcje naukowe dotyczące bezpieczeństwa żywności
- Podstawy i zasady oceny ryzyka żywnościowego
- Wprowadzenie do oceny ryzyka mikrobiologicznego (MRA)
- Identyfikacja zagrożeń i charakterystyka patogenów w żywności i wodzie
- Metodologia MRA
- Wprowadzenie do oceny ryzyka chemicznego (CRA)
Podczas szkolenia nasi młodzi naukowcy mieli możliwość odwiedzenia siedziby dwóch producentów żywności w prowincji Parma: Consorzio Parmigiano Reggiano oraz Barilla.