Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)
powołany został w Instytucie w 1971 roku jako resortowy ośrodek analityczny Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu. Od chwili powstania specjalizuje się w badaniach żywności wymagających nowoczesnej aparatury naukowej i wysokich kwalifikacji personelu badawczego i technicznego.
Kierownik Zakładu
dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS – p.o. Kierownika Zakładu
tel. 22 606 38 42
e-mail: marcin.bryla@ibprs.pl
dr Krystyna Szymczyk – Zastępca Kierownika Zakładu
tel. 22 606 38 97
e-mail: krystyna.szymczyk@ibprs.pl
Koordynacja badań
Mykotoksyny, metabolity grzybów strzępkowych, alkaloidy – dr hab. inż. Marcin Bryła, tel. 22 606 38 42
Pestycydy, polichlorowane bifenyle (PCB), dioksyny, WWA i inne zanieczyszczenia – dr hab. inż. Marek Roszko, tel. 22 606 36 77
Analiza pierwiastków, w tym metali ciężkich – dr inż. Łukasz Woźniak, tel. 22 606 38 16
Pozostałe – dr Krystyna Szymczyk, tel. 22 606 38 97
Kontakty
Nazwisko Imię | Tytuł | Symbol Pracowni | Telefon | |
---|---|---|---|---|
Beczek Magdalena | inż. | GMet | 22 606 38 16 | magdalena.beczek@ibprs.pl |
Bednarz Janina | 22 606 36 48 | |||
Bryła Marcin p.o. Kierownik Zakładu | dr hab. inż. prof. IBPRS-PIB | GMik | 22 606 38 42 | marcin.bryla@ibprs.pl |
Drewnowski Dominik | mgr inż. | GMik | dominik.drewnowski@ibprs.pl | |
Florowska Hanna | GMik | 22 606 39 40 | hanna.florowska@ibprs.pl | |
Kanabus Joanna | mgr inż. | GMik | 22 606 39 40 | joanna.kanabus@ibprs.pl |
Kosowska Angelika | mgr inż. | GMet | 22 606 38 16 | angelika.kosowska@ibprs.pl |
Leśnowolska-Wnuczek Krystyna | dr | GMik | 22 606 36 32 | krystyna.lesnowolska-wnuczek@ibprs.pl |
Orzechowska Weronika | mgr inż. | GMet | 22 606 37 40 | weronika.orzechowska@ibprs.pl |
Padewska Daria | mgr inż. | GPest | 22 606 37 40 | daria.padewska@ibprs.pl |
Popowska Monika | mgr inż. | GMet | 22 606 38 16 | monika.popowska@ibprs.pl |
Popowski Dominik | dr inż. | GPest | 22 606 36 32 | dominik.popowski@ibprs.pl |
Szczepańska Magdalena | inż. | GPest | 22 606 36 48 | magdalena.szczepanska@ibprs.pl |
Szymczyk Krystyna Z-ca Kierownika Zakładu | dr | GPest | 22 606 38 97 | krystyna.szymczyk@ibprs.pl |
Świder Olga | dr inż. | GPest | 22 606 38 54 | olga.swider@ibprs.pl |
Woźniak Łukasz | dr inż. | GMet | 22 606 38 74 | lukasz.wozniak@ibprs.pl |
Zalewska Izabela | inż. | GPest | 22 606 36 48 | izabela.zalewska@ibprs.pl |
Ziółkowska Magdalena | inż. | GPest | 22 606 36 48 | magdalena.ziolkowska@ibprs.pl |
Żak-Kułakowicz Agata | dr | GPest | 22 606 39 40 | agata.zak-kulakowicz@ibprs.pl |
Zakres działalności
Zasadnicze kierunki działalności naukowej i usługowej Zakładu są następujące:
Działalność badawcza:
- rozwój metod analitycznych do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności. Opracowywanie, adaptacja i stosowanie nowoczesnych metod i technik analitycznych do badań zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, składników odżywczych i zafałszowań;
- identyfikacja i ilościowe oznaczanie składników naturalnych oraz zanieczyszczeń środowiskowych w surowcach i przetworach spożywczych. Badania składników odżywczych. Monitoring zanieczyszczeń żywności. Analiza ryzyka występowania zanieczyszczeń w żywności;
- opracowywanie standardów jakości zdrowotnej surowców i produktów spożywczych;
- badania autentyczności (zafałszowań) żywności, pasz: wykrywanie dozwolonych i niedozwolonych substancji dodatkowych w żywności;
- wprowadzanie do praktyki produkcyjnej naturalnych produktów spożywczych o cechach prozdrowotnych, w tym o podwyższonej wartości odżywczej i obniżonej zawartości substancji niepożądanych.
- ocena ryzyka występowania zanieczyszczeń chemicznych w produktach rolno-spożywczych;
- badania szlaków metabolicznych oraz przemian środowiskowych zanieczyszczeń chemicznych w żywności;
- badania mechanizmów oraz kinetyki powstawania niepożądanych substancji w trakcie przetwarzania żywności;
- badania substancji kontrolowanych, w tym psychoaktywnych;
- analiza składu i struktury białek;
- metabolomika mikrobiomu żywności;
- analiza wybranych aspektów toksykologicznych związanych z występowaniem zanieczyszczeń w żywności;
- analiza instrumentalna substancji aromatyzujących obecnych w żywności;
Działalność usługowa obejmuje:
- analizy i ekspertyz z zakresu jakości surowców i produktów spożywczych dla podmiotów gospodarczych;
- działalność normalizacyjną w zakresie nowelizacji norm przedmiotowych przemysłu owocowo-warzywnego i metodycznych oznaczania zanieczyszczeń w żywności (PN, PN-EN, PN-ISO).
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- Szkolenia w zakresie nowoczesnych technik analitycznych stosowanych w analizie zanieczyszczeń w żywności.
- W Zakładzie prowadzone są badania wielu zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych oraz wybranych podstawowych składników odżywczych produktów spożywczych a także substancji dodatkowych, które w coraz szerszym zakresie wprowadzane są do produkowanej w Polsce żywności. Prowadzone badania pozwalają na śledzenie najważniejszych osiągnięć w obszarze analizy żywności na świecie. Rezultaty prowadzonych badań analitycznych były i są wykorzystywane w przemyśle rolno-spożywczym przy opracowywaniu i ocenie nowych technologii oraz wytwarzaniu produktów żywnościowych o wysokiej jakości, a także służą promocji zarówno eksportu polskich produktów spożywczych jak i wprowadzaniu ich na rynek krajowy.
- Wiarygodność uzyskiwanych wyników potwierdzana została wielokrotnie pozytywną oceną uczestnictwa w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości i porównaniach międzylaboratoryjnych. Zakład uczestniczy również w ustalaniu wartości odniesienia w materiałach roślinnych przeznaczonych do badań biegłości organizowanych przez Instytut Chemii i Techniki Jądrowej.
Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności specjalizuje się w badaniach:
- surowców i produktów owocowych, warzywnych i zbożowych,
- soków, napojów, nektarów owocowych i owocowo-warzywnych
- piwa, wina, wyrobów spirytusowych
- wyrobów cukierniczych i piekarskich
- kawy, owoców suszonych, orzechów, przypraw kulinarnych i in.
Stosujemy nowoczesne techniki instrumentalne, m.in.:
- wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) z detektorami (UV, FL, DAD, RI, MS)
- chromatografia gazowa (GC) z detektorami: FID i MS/MS;
- spektrometria absorpcji atomowej (FAAS, FES, ZETAAS, HGAAS, VG-AAS);
- spektrometria UV-VIS
- wysokorozdzielcza spektrometria mas TOF i Orbitrap
Akredytacja
Zakład Analizy Żywności IBPRS wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego AB 452 wydanego przez PCA.
Oferta na badania. Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności.
Lista akredytowanych działań realizowanych w ramach elastycznego zakresu nr 1. Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności.
Lista akredytowanych działań realizowanych w ramach elastycznego zakresu nr 2. Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności.
Ankieta badania satysfakcji Klienta IBPRS
Działalność badawcza:
- rozwój metod analitycznych do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności. Opracowywanie, adaptacja i stosowanie nowoczesnych metod i technik analitycznych do badań zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, składników odżywczych i zafałszowań;
- identyfikacja i ilościowe oznaczanie składników naturalnych oraz zanieczyszczeń środowiskowych w surowcach i przetworach spożywczych. Badania składników odżywczych. Monitoring zanieczyszczeń żywności. Analiza ryzyka występowania zanieczyszczeń w żywności;
- opracowywanie standardów jakości zdrowotnej surowców i produktów spożywczych;
- badania autentyczności (zafałszowań) żywności, pasz: wykrywanie dozwolonych i niedozwolonych substancji dodatkowych w żywności;
- wprowadzanie do praktyki produkcyjnej naturalnych produktów spożywczych o cechach prozdrowotnych, w tym o podwyższonej wartości odżywczej i obniżonej zawartości substancji niepożądanych.
- ocena ryzyka występowania zanieczyszczeń chemicznych w produktach rolno-spożywczych;
- badania szlaków metabolicznych oraz przemian środowiskowych zanieczyszczeń chemicznych w żywności;
- badania mechanizmów oraz kinetyki powstawania niepożądanych substancji w trakcie przetwarzania żywności;
- badania substancji kontrolowanych, w tym psychoaktywnych;
- analiza składu i struktury białek;
- metabolomika mikrobiomu żywności;
- analiza wybranych aspektów toksykologicznych związanych z występowaniem zanieczyszczeń w żywności;
- analiza instrumentalna substancji aromatyzujących obecnych w żywności;
Działalność usługowa:
- analizy i ekspertyz z zakresu jakości surowców i produktów spożywczych dla podmiotów gospodarczych
Działalność szkoleniowa:
- Szkolenia w zakresie nowoczesnych technik analitycznych stosowanych w analizie zanieczyszczeń w żywności.
- W Zakładzie prowadzone są badania wielu zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych oraz wybranych podstawowych składników odżywczych produktów spożywczych a także substancji dodatkowych, które w coraz szerszym zakresie wprowadzane są do produkowanej w Polsce żywności. Prowadzone badania pozwalają na śledzenie najważniejszych osiągnięć w obszarze analizy żywności na świecie. Rezultaty prowadzonych badań analitycznych były i są wykorzystywane w przemyśle rolno-spożywczym przy opracowywaniu i ocenie nowych technologii oraz wytwarzaniu produktów żywnościowych o wysokiej jakości, a także służą promocji zarówno eksportu polskich produktów spożywczych jak i wprowadzaniu ich na rynek krajowy.
- Wiarygodność uzyskiwanych wyników potwierdzana została wielokrotnie pozytywną oceną uczestnictwa w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości i porównaniach międzylaboratoryjnych. Zakład uczestniczy również w ustalaniu wartości odniesienia w materiałach roślinnych przeznaczonych do badań biegłości organizowanych przez Instytut Chemii i Techniki Jądrowej.
Stosujemy nowoczesne techniki instrumentalne, m.in.:
- wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) z detektorami (UV, FL, DAD, RI, MS)
- chromatografia gazowa (GC) z detektorami: FID i MS/MS;
- spektrometria absorpcji atomowej (FAAS, FES, ZETAAS, HGAAS, VG-AAS);
- spektrometria UV-VIS
- wysokorozdzielcza spektrometria mas TOF i Orbitrap