Analityka i problemy jakości
Główne kierunki badawcze zespołu ds. analityki i problemów jakości:
- Opracowywanie metodyk analitycznych wykorzystujących techniki chromatografii gazowej, spektrometrii masowej i spektrofotometrii UV/VIS.
- Badanie wpływu zawartości ubocznych produktów fermentacji alkoholowej na jakość destylatu rolniczego i napojów spirytusowych. Uwarunkowania technologiczne i surowcowe wpływające na jakośc destylatu rolniczego.
- Analiza specyficznych zanieczyszczeń destylatu rolniczego (np. akroleina, pirydyna).
- Badania surowcowego pochodzenia bioetanolu oraz badania autentyczności napojów spirytusowych na podstawie analizy składu izotopowego.
- Badania zawartości lotnych kwasów karboksylowych w materiale biologicznym.
Nasza oferta:
Zakład Technologii Fermentacji służy swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie gorzelnictwa, oferując współpracę w zakresie doskonalenia procesu technologicznego, a także w rozwiązywaniu bieżących problemów dotyczących technologii i jakości produktu.
Analizujemy destylat rolniczy pod względem wymogów na cele konsumpcyjne (bieżąca analiza w celu kontroli jakości i sterowania jakością) oraz na cele paliwowe.
Obejmujemy wybrane gorzelnie stałą kontrolą jakości oraz doradztwem technologiczno – technicznym.