Kierunki badawcze Zakładu Technologii Fermentacji:
Wykorzystanie bioróżnorodności mikroorganizmów w przemyśle rolno-spożywczym:
- badania nad mikrobiotami związanymi z naturalnymi procesami produkcji żywności – izolacja, identyfikacja, charakterystyka i aplikacja pochodzących z nich drobnoustrojów o szczególnie korzystnych właściwościach biotechnologicznych
- wykorzystywanie tych zasobów mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym m.in. piekarstwie, w branży owocowo-warzywnej, oraz w rolnictwie m.in. do produkcji kiszonek paszowych oraz konserwacji surowców dla biogazowni.
Bezpieczeństwo produkcji i przetwarzania żywności:
- opracowywanie metod zapobiegania zagrożeniom bezpieczeństwa żywności – wykorzystywanie drobnoustrojów o specyficznych właściwościach lub ich metabolitów, np. preparaty do zakiszania
- opracowywanie nowatorskich metod konserwacji z wykorzystaniem LAB i drożdży, przeciwdziałających pleśnieniu i hamujących rozwój mikotoksyn, do poprawy bezpieczeństwa i trwałości żywności i pasz, w tym produktów ekologicznych,
- opracowywanie metod zapobiegania zagrożeniom bezpieczeństwa żywności – wykorzystywanie bakteriofagów o specyficznych właściwościach przeciwko patogennym dla człowieka bakteriom z rodzajów Salmonella oraz Listeria
Innowacje w produkcji żywności:
– opracowywanie produktów o cechach żywności funkcjonalnej, o wysokiej gęstości odżywczej, opracowywanie produktów żywnościowych dla specjalnych grup konsumentów w oparciu o tradycyjne i innowacyjne metody – np. pieczywo bezglutenowe oraz żywność produkowana w systemie ekologicznym.
Potencjał i oferta współpracy:
Dysponujemy zasobami mikroorganizmów-wyizolowanych z naturalnych środowisk, zidentyfikowanych, scharakteryzowanych pod względem właściwości biotechnologicznych oraz doświadczenie w badaniach nad ich wykorzystywaniem do biokonserwacji i poprawy jakości żywności i pasz oraz w badaniach na rzecz ekologii, dlatego jesteśmy otwarci na różnorakie wyzwania i propozycje ze strony partnerów przemysłowych. Posiadamy wysoką liczbę patentów i doświadczenie w patentowaniu.
Posiadamy wyposażenie do badań w skali półtechnicznej, w tym linię do produkcji biopreparatów.