tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Kierunki badawcze

  • opracowanie metod analitycznych oznaczania w produktach spożywczych składników bioaktywnych technikami chromatograficznymi GC/FID, GC/MS, HPLC/UV, HPLC/FD w tym:
    – witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – m.in. tokoferoli i tokotrienoli, cholekalcyferolu, retinolu, beta-karotenu,
    – witamin rozpuszczalnych w wodzie – m.in. tiaminy, kwasu L-askorbinowego, ryboflawiny,
    – polifenoli – składu kwasów fenolowych i flawonoidów, aktywności przeciwutleniającej,
    – cukrów – prostych i złożonych,
    – imidazoli – związków niebezpiecznych dla zdrowia człowieka m.in. 4-MeI,
    – związków zapachowych.
  • opracowywanie receptur i technologii suchych koncentratów spożywczych, w tym: żywności dietetycznej, funkcjonalnej i dla osób starszych
  • opracowywanie technologii z zakresu polepszania smaku i właściwości zdrowotnych kaw naturalnych i zbożowych
    badania aktywności przeciwutleniącej żywności
  • opracowywanie i doskonalenie technologii przetwórstwa skrobi i jej pochodnych
  • sposoby zagospodarowywania na cele spożywcze produktów ubocznych lub odpadów powstających w przetwórstwie spożywczym

Chcesz wiedzieć więcej?