Kierunki badawcze
- opracowanie metod analitycznych oznaczania w produktach spożywczych składników bioaktywnych technikami chromatograficznymi GC/FID, GC/MS, HPLC/UV, HPLC/FD w tym:
– witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – m.in. tokoferoli i tokotrienoli, cholekalcyferolu, retinolu, beta-karotenu,
– witamin rozpuszczalnych w wodzie – m.in. tiaminy, kwasu L-askorbinowego, ryboflawiny,
– polifenoli – składu kwasów fenolowych i flawonoidów, aktywności przeciwutleniającej,
– cukrów – prostych i złożonych,
– imidazoli – związków niebezpiecznych dla zdrowia człowieka m.in. 4-MeI,
– związków zapachowych. - opracowywanie receptur i technologii suchych koncentratów spożywczych, w tym: żywności dietetycznej, funkcjonalnej i dla osób starszych
- opracowywanie technologii z zakresu polepszania smaku i właściwości zdrowotnych kaw naturalnych i zbożowych
badania aktywności przeciwutleniącej żywności - opracowywanie i doskonalenie technologii przetwórstwa skrobi i jej pochodnych
- sposoby zagospodarowywania na cele spożywcze produktów ubocznych lub odpadów powstających w przetwórstwie spożywczym