tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Oferta:

1. Analityka Żywności

– podstawowe oznaczenia fizykochemiczne (woda, białko, tłuszcz, popiół, cukry, chlorek sodu)
– oznaczanie wartości odżywczej
– oznaczanie wartości energetycznej (kaloryczność)
– oznaczanie zawartości witamin: A, D3, E, C, B1, B2, B6, beta-karotenu metodą HPLC
– oznaczanie kwasów tłuszczowych
– oznaczanie ogólnej ilości polifenoli i antyoksydantów, a także wybranych polifenoli
– oznaczanie wartości liczby nadtlenkowej i kwasowej
– oznaczanie olejków eterycznych w przyprawach
– oznaczanie zawartości piperyny w pieprzu
– oznaczanie zawartości kofeiny w kawie

kontakt:
dr inż. Krzysztof Przygoński
tel. 61 8731 988
e-mail: krzysztof.przygonski@ibprs.pl

2. Systematyczne badanie jakości produktów marki własnej różnych sieci handlowych

3. Badania przechowalnicze, w tym przyspieszone
(ocena trwałości produktów spożywczych)

kontakt:
dr inż. Krzysztof Przygoński
tel. 61 8731 988
e-mail: krzysztof.przygonski@ibprs.pl

4. Badania sensoryczne produktów spożywczych

– metoda opisowa prosta przed i po przyrządzeniu – dostarcza pełnego opisu produktów pod względem wyróżników sensorycznych (wygląd, zapach, konsystencja, smak) i pozwala ustalić, jakie elementy lub procesy wpływają na produkt,

– metoda skalowania (5-punktowa) po przyrządzeniu – oceniane oddzielnie wyróżniki sensoryczne (wygląd, zapach, konsystencja, smak) zostają ujęte w jedną liczbę, która wyraża jakość ogólną ocenianego produktu.

kontakt:
dr inż. Małgorzata Kulczak, dr inż. Elżbieta Wojtowicz
tel.: 61 8731 986
e-mail: malgorzata.kulczak@ibprs.pl

5. Analityka skrobi

– oznaczanie zawartości skrobi
– oznaczanie cukrów
– oznaczanie składu węglowodanowego hydrolizatów skrobiowych
– badanie stopnia utlenienia skrobi
– oznaczanie zawartości grup karboksylowych i grup acetylowych skrobi
– badania reologiczne
– badanie tekstury

kontakt:
dr inż. Joanna Le Thanh-Blicharz
tel.:  61 8731 979
e-mail: joanna.lethanh-blicharz@ibprs.pl

Chcesz wiedzieć więcej?