tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Systematyczne badanie jakości produktów marki własnej różnych sieci handlowych

kontakt:
dr inż. Krzysztof Przygoński
tel. +48 61 8731 988
e-mail: krzysztof.przygonski@ibprs.pl

Badania przechowalnicze, w tym przyspieszone (ocena trwałości produktów spożywczych)

kontakt:
dr inż. Krzysztof Przygoński
tel. +48 61 8731 988
e-mail: krzysztof.przygonski@ibprs.pl

Analityka żywności

– podstawowe oznaczenia fizykochemiczne (woda, białko, tłuszcz, popiół, cukry, chlorek sodu)
– oznaczanie wartości odżywczej
– oznaczanie wartości energetycznej (kaloryczność)
– oznaczanie zawartości witamin: A, D3, E, C, B1, B2, B6, beta-karotenu metodą HPLC
– oznaczanie kwasów tłuszczowych
– oznaczanie ogólnej ilości polifenoli i antyoksydantów, a także wybranych polifenoli
– oznaczanie wartości liczby nadtlenkowej i kwasowej
– oznaczanie olejków eterycznych w przyprawach
– oznaczanie białka rozpuszczalnego
– oznaczenie ditlenku węgla ogólny/ nieczynny w aparacie Tillmansa
– oznaczanie popiołu ogólnego i nierozpuszczalnego w herbacie
– oznaczanie ubytku masy w herbacie
– oznaczanie stopnia rozdrobnienia
– oznaczanie tlenu resztkowego
– oznaczanie zawartości kofeiny w kawie
– oznaczanie furanów w kawie


kontakt:
dr inż. Krzysztof Przygoński
tel. +48 61 8731 988
e-mail: krzysztof.przygonski@ibprs.pl

Badania sensoryczne produktów spożywczych

– metoda opisowa prosta przed i po przyrządzeniu – dostarcza pełnego opisu produktów pod względem wyróżników sensorycznych (wygląd, zapach, konsystencja, smak) i pozwala ustalić, jakie elementy lub procesy wpływają na produkt,
– metoda skalowania (5-punktowa) po przyrządzeniu – oceniane oddzielnie wyróżniki sensoryczne (wygląd, zapach, konsystencja, smak) zostają ujęte w jedną liczbę, która wyraża jakość ogólną ocenianego produktu.

kontakt:
mgr inż. Katarzyna Zając
tel.: +48 61 8731 987
e-mail: katarzyna.zajac@ibprs.pl

Analityka skrobi

– oznaczanie zawartości skrobi
– oznaczanie skrobi opornej RS
– oznaczanie cukrów
- oznaczanie składu węglowodanowego hydrolizatów skrobiowych
– badanie stopnia utlenienia skrobi
- oznaczanie SO2
– oznaczanie zawartości grup karboksylowych i grup acetylowych skrobi
- badania reologiczne
– badanie tekstury
– badania karmelu

kontakt:
dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz
tel.: +48 61 8731 979
e-mail: joanna.lethanh-blicharz@ibprs.pl

Badania mikrobiologiczne

kontakt:
inż. Irena Jóźwiak
tel. +48 61 8793 241 w.996
e-mail: irena.jozwiak@ibprs.pl

Oferta na badania

Chcesz wiedzieć więcej?