tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

Technologie i Receptury

1. Mieszanki przyprawowe
2. Koncentraty obiadowe do gotowania oraz instant
3. Koncentraty ciast i pieczywa w proszku
4. Desery w proszku do gotowania i instant
5. Koncentraty spożywcze z udziałem instantyzowanych surowców (nasion roślin strączkowych, kukurydzy i innych zbóż)
6. Napoje w proszku, w tym instant
7. Błyskawiczne produkty zbożowe
8. Przyprawy smakowe do smażonych przekąsek ziemniaczanych
9. Mieszanki do otrzymywania:
– placków ziemniaczanych
– pyz ziemniaczanych
– ziemniaków formowanych.
10. Kawy:
– ziarniste aromatyzowane
– zbożowe
– napoje kawowe typu Cappuccino
11. Koncentraty dietetyczne w proszku:
– bezglutenowe (chleby, ciasta, makarony, kluski, desery i in.)
– ciasta i desery bez cukru
– mieszanki wspomagające odchudzanie
– napoje niskokaloryczne (typu light)
– bezmięsne pasty do smarowania i nadziewania
12. Technologia wytwarzania:
– maltodekstryn
– suszonych syropów skrobiowych
– kwasowych syropów skrobiowych
– enzymatycznych syropów skrobiowych, w tym do specjalnego zastosowania np. do lodów, do karmelków, paszowych, farmaceutycznych, kosmetycznych
– karmelu – uniwersalnego barwnika stosowanego do celów spożywczych
– ciągłego parowania skrobi gorszej jakości i odpadów
– skrobiowych zagęstników spożywczych
13. Technologia makaronu instant
Pozwala wytwarzać beztłuszczowy makaron instant z mąki pszennej, wody i soli, z możliwością wzbogacenia przetworami zbożowymi, warzywami i przyprawami. Zastosowany sposób instantyzacji jest procesem o charakterze fizycznym (zmiany ciśnienia, temperatury, wilgotności)

kontakt:
dr inż. Elżbieta Wojtowicz
tel.: 61 8793 472, 603508093
e-mail: elzbieta.wojtowicz@ibprs.pl

Projektowanie technologii
produkcji preparatów skrobiowych

– dla przemysłu spożywczego (środki zagęszczające i teksturotwórcze)
– hydrolizatów skrobiowych
– dla papiernictwa
– dla wiertnictwa

kontakt:
dr inż. Joanna Le Thanh-Blicharz
tel.: 61 8731 979
e-mail: joanna.lethanh-blicharz@ibprs.pl

Realizujemy projekty współfinansowane przez Unię Europejską

kontakt:
dr inż. Elżbieta Wojtowicz
tel.: 61 8793 472, 603508093
e-mail: elzbieta.wojtowicz@ibprs.pl

Chcesz wiedzieć więcej?