PUBLIKACJE
- Le Thanh-Blicharz J., Lewandowicz J., Functionality of Native Starches in Food Systems: Cluster Analysis Grouping of Rheological Properties in Different Product Matrices. Foods, 2020, 9(8):1073.
- Zawirska-Wojtasiak R., Fedoruk-Wyszomirska A., Piechowska P., Mildner-Szkudlarz S., Bajerska J., Wojtowicz E., Przygoński K., Gurda D., Kubicka W., Wyszko E. β-Carbolines in Experiments on Laboratory Animals. International Journal of Molecular Sciences, 2020, 21(15):5245.
- Le Thanh-Blicharz J., Lewandowicz G. Dodatki do żywności. W: Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne. Pr. zbiorowa pod red. Agaty Witczak, Zdzisława E. Sikorskiego. Warszawa: Wydawn. PWN, 2020, 229-243.
- Le Thanh-Blicharz J., Małyszek Z., Rybicka I., Lewandowicz G. Cross-linking of potato starch with sodium trimethaphosphate is accompanied by hydrolisis of starch monophosphate ester bonds. Proceedings of the 16th International Conference on Polysaccharides- Glycoscience, Praga, 4-6.11.2020, 69-71.
- Baranowska H.M., Misiak E., Le Thanh-Blicharz J., Lewandowicz G. Starch- plasticizer interactions in solvent casted films. A low field NMR study. Proceedings of the 16th International Conference on Polysaccharides- Glycoscience, Praga, 4-6.11.2020, 72-75.
- Lewandowicz J., Walkowiak K., Masewicz Ł., Małyszek Z. The effect of fortification with selected micronutrients on properties of rice starches. Proceedings of the 16th International Conference on Polysaccharides- Glycoscience, Praga, 4-6.11.2020, 76-78.
- Przygoński K., Wojtowicz E., The optimization of extraction process of white mulberry leaves and the characteristic bioactive properties its powder extract, Herba Polonica, 2019, 1, 12-19.
- Blejwas I., Gołdyn M., Bartoszak-Adamska E.: Struktura molekularna i krystaliczna D-mannitolu oraz jego stabilność termiczna. Post. Nauki Technol. Przem. Rolno-Spoż. 2019, 74(2), 5-19.
- Zając K., Zielonka R.: Ocena jakości serków grochowych otrzymywanych z wyizolowanych białek nasion grochu. Post. Nauki Technol. Przem. Rolno-Spoż. 2019, 74(2), 20-31.
- Blejwas I.: Związki genotoksyczne występujące w żywności. Post. Nauki Technol. Przem. Rolno-Spoż. 2019, 3-4, 74-88.
- Lewandowicz J., Le Thanh-Blicharz J., Śmigielska H.: Influence of origin of inuline on the quality of natural yoghut produced by thermostat method. W: Current Trends in Quality Science – Quality Design of Food Products, Poznań, Faculty of Commodity Science, Poznań University of Economics and Business, 2019, 78-88.
- Górecki A.R., Błaszczak W., Lewandowicz J., Le Thanh-Blicharz J., Penkacik K. Influence of high pressure or autoclaving – cooling cycles and pullulanase treatment on buckwheat starch properties and resistant starch formation. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences , 2018, 68(3), 235-242.
- Zawirska-Wojtasiak R., Piechowska P., Wojtowicz E., Przygoński K., Mildner-Szkudlarz S. Bioactivity of selected materials for coffee substitute, PLoS One, 2018, 13(11).
- Wieczorek M., Przygoński K., Jeleń H. Determination of 4-methylimidazole in ammonia caramel using gas chromatography – tandem mass spectrometry (GC-MS/MS). Journal of Food Quality, 2018, Article ID 4696074.
- Nowak D., Gośliński M., Przygoński K., Wojtowicz E., The antioxidant properties of exotic fruit juices from acai, maquiberry and noniberries. European Food Research and Technology, 2018, 244, 11, 1897-1905.
- Łożykowska-Seidler K. , Wojtowicz E., Zawirska-Wojtasiak R.: Essential oil content and its composition in herb of lemon balm (Melissa officinalis L.) breeding strains Journal of Essential Oil Research, 2017, 29(4), 351-356.
- Hęś M., Szwengiel A., Dziedzic K., Górecka D., Kmiecik D., Le Thanh-Blicharz J.: The effect of buckwheat hull extract on lipid oxidation in frozen-stored meat products Journal of Food Science, 2017, 82(4), 882-889.
- Mildner-Szkudlarz S., Siger A., Szwengiel A., Przygoński K., Wojtowicz E., Zawirska-Wojtasiak R.*: Phenolic compounds reduce formation of N<epsilon>-(carboxymethyl)lysine and pyrazines formed by Maillard reactions in a model bread system. Food Chemistry, 2017, 15(231), 175-184.
- Jarosławski L., Zielonka R., Remiszewski M.: Technologia zrównoważonego przerobu ziarna kukurydzy na syrop skrobiowy oraz amylolityczny modyfikat kukurydziany. Post. Nauki Technol. Przem. Rol.-Spoż., 2017, 72(1), 31-51.
- Nowak D., Gośliński M., Wojtowicz E.: Comparative analysis of the antioxidant capacity of selected fruit juices and nectars: chokeberry juice as a rich source of polyphenols. Intern. J. Food Proper. 2016, 19, 1317-1324.
- Le Thanh-Blicharz J., Błaszczak W., Szwengiel A., Paukszta D., Lewandowicz G.: Molecular and supermolecular structure of commercial pyrodextrins. J. Food Sci. 2016, 81 (9), 2135-2142.
- Krupska A., Wojtowicz E., Augustyniak-Jabłokow M.: Electron Paramagnetic Resonance Study of Organic Radicals in Some Herbal Plants. Acta Physica Polonica A 2016, 129(6), 1201-1204.
- Kulczak M., Błasińska I., Łuczak H.: Wartość odżywcza i jakość sensoryczna koncentratów spożywczych z udziałem fasoli kolorowej „Red Kidney”. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2016, 97(2), 134-139.
- Lewandowicz J., Le Thanh-Blicharz J., Śmigielska H.: Wpływ chlorku sodu na właściwości reologiczne naturalnych skrobi woskowych. Towaroznawcze Problemy Jakości, Pol. J. Commodity Sci. 2016, 4(49), 117-125.
- Łuczak H., Kulczak M., Brzozowska M.: Ocena zawartości popiołów w wybranych herbatkach owocowych. Post. Nauki Technol. Przem. Rol.-Spoż. 2016, 71(3), 59-66.
- Sip A., Le Thanh-Blicharz J., Siergiej K., Lesiecki M., Lewandowicz G.: Odpady przemysłu ziemniaczanego jako podłoże do hodowli bakterii mlekowych. Post. Technol. Nauki Przem. Rol.-Spoż. 2016, 71 (1), 65-80.
- Zaborowska Z., Przygoński K.: Determination of tocopherols and tocotrienols content in vegetable oils and industrial fats. Towaroznawcze Problemy Jakości. Pol. J. Commodity Sci. 2016, 3 (48), 83-90.
- Le Thanh-Blicharz J., Szwengiel A., Lewandowicz J.: Molecular mass distribution vs. emulsifying activity of maltodextrins. W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience, Praga, 19-21.10.2016, Czech Chemical Society, 2016, 181-184.
- Le Thanh-Blicharz J., Szwengiel A., Lewandowicz G.: Molecular structure of starch modified by high pressure homogenisation of pastes. W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience, Praga, 19-21.10.2016, Czech Chemical Society, 2016, 189-192.
- Lewandowicz J., Baranowska H., Szwengiel A., Le Thanh-Blicharz J.: Molecular structure vs. functional properties of waxy and normal corn starch. W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience, Praga, 19-21.10.2016, Czech Chemical Society, 2016, 53-57.
- Masewicz Ł., Lewandowicz J., Le Thanh-Blicharz J., Kempka M., Baranowska H.: Diffusion of water in potato pastes. W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience, Praga, 19-21.10.2016, Czech Chemical Society, 2016, 193-195.
- Małyszek Z., Le Thanh-Blicharz J., Drożdżyńska A., Lewandowicz G.: The effect of degree of substitution on rheological properties of acetylated distarch adipate. W: 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience, Praga, 19-21.10.2016, Czech Chemical Society, 2016, 185-188.
- Jarosławski L., Przygoński K., Zielonka R.: Przebieg procesu karmelizacji w warunkach przemysłowej produkcji karmelu amoniakalnego. W: Nowoczesne technologie produkcji żywności. Pr. zbior. pod red. H. M. Baranowskiej i M. Piątka. Poznań: Wydawn. UP 2016, 90-99.
- Le Thanh-Blicharz J., Lewandowicz J.: Właściwości reologiczne oraz tekstura kisieli zagęszczonych skrobią woskową róznego pochodzenia botanicznego. W: Nowoczesne technologie produkcji żywności. Pr. zbior. pod red. H. M. Baranowskiej i M. Piątka. Poznań: Wydawn. UP 2016, 100-108.
- Lewandowicz J., Le Thanh-Blicharz J.: Właściwości reologiczne oraz tekstura budyni zagęszczonych skrobią woskową róznego pochodzenia botanicznego. W: Nowoczesne technologie produkcji żywności. Pr. zbior. pod red. H. M. Baranowskiej i M. Piątka. Poznań: Wydawn. UP 2016, 109-117.
- Zielonka R., Jarosławski L.: Przebieg hydrolizy nieskleikowanej skrobi ziemniaczanej z udziałem różnych enzymatycznych układów amylolitycznych. W: Nowoczesne technologie produkcji żywności. Pr. zbior. pod red. H. M. Baranowskiej i M. Piątka. Poznań: Wydawn. UP 2016, 80-89.
- Wojtowicz E., Zawirska-Wojtasiak R., Przygoński K., Mildner-Szkudlarz S.: Bioactive β-carbolines norharman and harman in traditional and novel raw materials for chicory coffee. Food Chemistry, 2015, 175C, 280-283.
- Le Thanh-Blicharz J., Sip A., Prochaska K., Lewandowicz G.: The effect of surface activity of pyrodextrins on their assimilability by selected strains of bacteria from genus Lactobacillus. Starch-Starke, 2015, 67, 267-275.
- Wojtowicz E.: Aroma analysis of herbal raw materials for chicory coffee. Polish Journal of Commodity Science, 2015, 3, 78-84.
- Słomińska L., Zielonka R., Jarosławski L., Krupska A., Szlaferek A., Kowalski W., Tomaszewska Gras J., Nowicki M.: High pressure impact on changes in potato starch granules. Pol. J. Chem. Technol. 2015, 17(4), 49-57.
- Le Thanh-Blicharz J., Makowska A., Lewandowicz J., Małyszek Z.: Wpływ jonów metali dwuwartościowych na właściwości skrobi porowatych. W: Technologiczne kształtowanie jakości żywności. Pr. zbior. pod red. K. M. Wójciak i Z. J. Dolatowskiego. Kraków: Wydawn. PTTŻ, 2015, 149-159.
- Lewandowicz J., Śmigielska H., Le Thanh-Blicharz J.: Jakość majonezów niskotłuszczowych zagęszczanych skrobią oporną typu RS4. W: Paradygmat zrównoważonego rozwoju lokalnego i regionalnego we współczesnej gospodarce. Warszawa: CeDeWu Sp. z o.o., 2015, 313-325.
- Wojtowicz E.: Metody analizy związków zapachowych żywności. Post. Nauki Technol. Przem. Rol.-Spoż, 2015, 70(4), 102-116.
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
Prace naukowe i badawcze prowadzone w ZK przyczyniły się do uzyskania następujących stopni naukowych:
- 2020 r. – Zuzanna Małyszek – doktor nauk rolniczych –praca doktorska pt. „Wpływ struktury molekularnej spożywczych skrobi modyfikowanych chemicznie na oddziaływania biopolimer-woda”- IBPRS.
- 2019 r. – Joanna Le Thanh – Blicharz – rozprawa habilitacyjna pt.: „Wpływ właściwości fizykochemicznych i struktury skrobi modyfikowanych na ich funkcjonalność w tworzeniu i stabilizacji emulsji spożywczych”, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
- 2017 r. – Irena Jóźwiak – praca inżynierska: „Jakość przypraw roślinnych poddanych procesowi dekontaminacji nasyconą para wodną”, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
- 2009 r. – Elżbieta Wojtowicz – doktor nauk rolniczych za pracę pt. „Aromat roślin przyprawowych w procesie sterylizacji parą wodną”, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
- 2009 r. – Joanna Le Thanh – Blicharz – doktor nauk rolniczych za pracę pt. „Charakterystyka dietetycznych preparatów spożywczych otrzymywanych w procesach modyfikacji skrobi”, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
- 2000 r. – Krzysztof Przygoński – doktor nauk rolniczych za pracę pt. „Procesy utleniania lipidów w odżywkach mlecznych dla niemowląt ze szczególnym uwzględnieniem produktów utleniania cholesterolu”, Akademia Rolnicza im. Cieszkowskiego w Poznaniu.
Opracowane technologie:
kawa zbożowa INKA
produkty dla niemowląt BEBIKO i BEBIŚ
błyskawiczne kaszki zbożowe i kleiki
bita śmietana w proszku ŚNIEŻKA
niskodrażniące kawy naturalne ASTRA i APIS
kasze makaronowe PESSO
glukoza krystaliczna – metodą kwasowo-enzymatyczną i metodą enzymatyczną
maltodekstryna (różne rodzaje)
syropy skrobiowe:
– kwasowe (o różnym stopniu scukrzenia)
– enzymatyczne (glukozowe, maltozowe, fruktozowe, izomaltooligosacharydowe)
– do konkretnego zastosowania:
- do lodów i deserów mrożonych
- do napojów bezalkoholowych i alkoholowych
- do napojów regenerujących
karmel spożywczy
prażynka ziemniaczana
kleje skrobiowe (do tapet, do farb, do etykiet)
preparaty skrobiowe dla papiernictwa
preparaty skrobiowe dla włókiennictwa
skrobiowe zagęstniki spożywcze
produkty zawierające składniki bioaktywne – BIOAKTYWNA ŻYWNOŚĆ