tel. +48 22 606 36 00 ibprs@ibprs.pl
  • English

W dniach 14-28 listopada br., dr inż. Justyna Szczepańska z Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych IBPRS-PIB odbyła dwutygodniowy staż w University of Salerno, podczas którego przeprowadziła część analiz badawczych w ramach realizowanego przez nią projektu Preludium, w zakres których wchodziły m.in.: zeta potencjał, PSD, analiza budowy tkanek, badanie aktywności przeciwutleniającej metodą FRAP.

Opiekunką dr inż. Justyny Szczepańskiej była światowej sławy Profesor Giovanna Ferrari, którą Pani Justyna zapoznała na międzynarodowej konferencji w Kopenhadze, gdzie po zaprezentowaniu wyników badań w formie referatu Pani Profesor zaprosiła Ją do swojej jednostki. Profesor Ferrari specjalizuje się w inżynierii chemicznej i jest autorką ponad 160 prac z zakresu inżynierii procesów spożywczych i technologii proszkowej.

Podczas swojego pobytu na uczelni w Salerno dr inż. Szczepańska zaprezentowała działalność IBPRS-PIB i Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych oraz wybrane wyniki badań własnych. Zapoznała się również z aktywnością naukową Wydziału Inżynierii Przemysłowej Uniwersytetu w Salerno, a także z zakresem prac realizowanych w tamtejszych laboratoriach przy użyciu zaawansowanej aparatury oraz urządzeń – np. do  nietermicznego utrwalania żywności w skali mikrotechnicznej. 

Ponadto, w ramach swojego dwutygodniowego stażu dr inż. Szczepańska miała możliwość wymiany doświadczeń naukowych związanych m.in. z innowacyjnymi technikami utrwalania żywności, poszerzenia kontaktów zawodowych oraz zapoznania się z pracą w zagranicznej jednostce naukowej. Bardzo ważnym rezultatem odbytego stażu było zawarcie Umowy o współpracy pomiędzy IBPRS-PIB a Uniwersytetem w Salerno.