Aktualności ZZ:
Konferencja Zbożowa
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczegoim. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy zaprasza do udziału w42. Konferencji przetwórstwa zbóż i piekarstwa organizowanej w dniach 17 – 18 października 2024 rokuw Masuria Hotel & SPA Worliny 33, 14-105 Łukta W planie wykładów 42. Konferencji są m.in. następujące zagadnienia: Rynek pszenicy - aktualna sytuacja i tendencje światowe w sezonie 2024/25. Wartość...
Szkolenie w zakresie metodyki oznaczania wybranych wyróżników jakościowych ziarna i mąki oraz interpretacji uzyskiwanych wyników badań
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB zaprasza na Szkolenie w zakresie metodyki oznaczania wybranych wyróżników jakościowych ziarna i mąki oraz interpretacji uzyskiwanych wyników badań Termin szkolenia: 19-20 marca 2024 r. Szkolenie skierowane jest do pracowników m.in.: laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i piekarskich, osób odpowiedzialnych za opracowanie specyfikacji surowców, zatrudnionych w działach B+R ww. jednostek, zatrudnionych w działach produkcji i...
Konferencja zbożowa 2023 – program
Zakład Przetwórstwa Zbóż i PiekarstwaInstytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczegoim. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB w Warszawie Zaprasza do udziału w 41. Konferencji przetwórstwa zbóż i piekarstwaorganizowanej w dniach 5 - 6 października 2023 roku Konferencja odbędzie się w Masuria Hotel & SPA Worliny 33, 14-105 Łukta w otoczeniu pięknych mazurskich jezior. W programie Konferencji przewiduje się wykłady zaproszonych gości z krajowych jednostek naukowo-badawczych oraz pracowników...
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego jest laboratorium zatwierdzonym przez GAFTA (The Grain and Feed Trade Association) w zakresie analizy zboż
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa funkcjonuje w strukturach organizacyjnych Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego od 1 stycznia 2003 roku. Został utworzony na bazie Centralnego Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż oraz Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego.
Historia działalności Centralnego Laboratorium TPiPZ rozpoczyna się w 1948 roku, gdy w ramach Centralnego Ośrodka Szkolenia Młynarskiego w Kaliszu powołano Centralne Laboratorium. W 1949 roku przeniesiono je do Warszawy i w 1956 roku przekształcono w Instytut Zbożowy. Na mocy uchwały Rady Ministrów w 1958 roku poprzez przekształcenie Instytutu Zbożowego powołano Centralne Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż.
Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego powołano Zarządzeniem Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 30 marca 1953 roku. Zakład ten początkowo podlegał Centralnemu Zarządowi Przemysłu Piekarskiego, od 1956 roku Instytutowi Handlu Wewnętrznego, następnie bezpośrednio Ministrowi Handlu Wewnętrznego, a od 1976 – CZSS „Społem”.
Kierownik Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Sekretariat
mgr inż. Aleksandra Boniecka
tel. +48 22 849 04 03
fax. +48 22 849 06 43
e-mail: zpzip@ibprs.pl
zz-badania@ibprs.pl
Kontakty
Nazwisko Imię | Tytuł | Stanowisko /funkcja | Telefon | |
---|---|---|---|---|
Abramczyk Danuta | mgr inż. | starszy specjalista | 22 606 38 68 | danuta.abramczyk@ibprs.pl |
Bednarczyk Ewa | technolog | 22 606 38 86 | ||
Boniecka Aleksandra | mgr inż. | technolog | 22 606 38 43 | |
Gańko Klaudia | mgr inż. | technolog | 22 606 38 38 | |
Gońda-Skawińska Magdalena | mgr inż. | technolog | 22 606 38 43 | |
Jastrzębska Ewa | specjalista | 22 606 38 89 | ewa.jastrzebska@ibprs.pl | |
Rasińska Małgorzata | laborant | 22 606 38 75 | ||
Majdak Hanna | mgr inż. | starszy specjalista | 22 606 38 86 | hanna.majdak@ibprs.pl |
Ograbek Bernadeta | specjalista | 22 606 38 82 | ||
Stępniewska Sylwia | dr inż. | asystent | 22 606 38 43 | sylwia.stepniewska@ibprs.pl |
Wilczyński Witt | mgr inż. | technolog | 22 606 38 22 | witt.wilczynski@ibprs.pl |
Bożena Kisiel | specjalista | 22 606 38 94 | bozena.kisiel@ibprs.pl | |
Agnieszka Salamon | mgr inż. | starszy specjalista badawczo-techniczny | 22 849 04 03 | |
Justyna Grabarczyk | inż. | laborant | 22 849 04 03 | justyna.grabarczyk@ibprs.pl |
Akredytacja
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji
Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Zakres badań Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa. 27.04.2023
Ankieta badań satysfakcji Klienta IBPRS
Kierunki badawcze:
- Ocena jakości technologicznej krajowego ziarna pszenicy z określeniem kierunków zagospodarowania poszczególnych odmian,
- Opracowanie standardów jakości technologicznej ziarna zbóż i mąki, celem optymalnego zagospodarowania krajowego ziarna zbóż i sprostania zapotrzebowaniu konsumentów,
- Doskonalenie oraz opracowywanie nowych programów kalibracyjnych dla urządzeń techniki NIR do oceny jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych,
- Doskonalenie oceny reologicznej krajowych odmian pszenicy celem określenia optymalnych parametrów jakości dla poszczególnych kierunków wykorzystania,
- Doskonalenie techniki i technologii komponowania mąk handlowych z uwzględnieniem zmienności wartości technologicznej mąk pasażowych przemysłowego młyna pszennego,
- Opracowanie nowych technologii piekarskich w świetle aktualnych wymagań żywieniowych,
- Doskonalenie technologii produkcji pieczywa ze szczególnym uwzględnieniem aspektów ekonomicznych i oczekiwań konsumentów.
Informacje o wynikach prac realizowanych w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa publikowane są najczęściej w czasopismach branżowych:
- Przegląd Zbożowo-Młynarski
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Działalność usługowa:
Wiodące zakresy działalności usługowej: | Osoby odpowiedzialne |
---|---|
Obsługa kalibracyjna urządzeń techniki pomiarowej NIR | Ewa Jastrzębska |
Obsługa kalibracyjna wilgotnościomierzy elektrycznych | Hanna Majdak Ewa Bednarczyk |
Opracowywanie standardów jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych w skupie, obrocie i handlu | Anna Szafrańska |
Rozwiązywanie problemów dotyczących jakości mąki w kontaktach młynarz-piekarz | Anna Szafrańska |
Wdrażanie w przemyśle zbożowo-młynarskim i piekarskim nowoczesnych i efektywnych metod oceny jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych | Anna Szafrańska |
Współpraca w dziedzinie normalizacji m.in. opracowywanie norm zakładowych | Anna Szafrańska |
Doskonalenie pracy laboratoriów zakładowych poprzez organizowanie badań biegłości w zakresie oceny jakości ziarna pszenicy i mąki pszennej | Anna Szafrańska, Sylwia Stępniewska |
Szkolenia dla pracowników zakładów zbożowo-młynarskich i piekarskich oraz innych zainteresowanych jednostek w zakresie następującej tematyki: - doskonalenie pracy laboratorium przy zakładach zbożowych, młynarskich i piekarskich - bezpieczne przechowywanie i konserwacja ziarna zbóż - metody oceny jakości ziarna zbóż, przetworów zbożowych i pieczywa oraz o innej tematyce z zakresu działalności Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa zgodnie ze zgłaszanym przez zainteresowanych zapotrzebowaniem | Anna Szafrańska |
Organizacja konferencji i seminariów - zwłaszcza organizowanych cyklicznie od 1993 roku konferencji w Krynicy Morskiej | Anna Szafrańska |
- Badania i atestacja nowych urządzeń laboratoryjnych | Anna Szafrańska |
Metodyka oceny jakości: - ziarna zbóż i przetworów zbożowych (w tym makaronu) - pieczywa i wyrobów ciastkarskich | Anna Szafrańska |
Ocena reologiczna ziarna pszenicy i żyta oraz mąki pszennej i żytniej za pomocą aparatów: - farinograf - amylograf - mixolab - alweograf - ekstensograf | Anna Szafrańska Danuta Abramczyk Sylwia Stępniewska |
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB
zaprasza do udziału w
XXVIII Cyklu badań biegłości
kierowanym do Laboratoriów przy Zakładach Przetwórstwa Zbożowo-Młynarskiego i Piekarskich
Czas trwania: listopad 2023 – czerwiec 2024
Warunki uczestnictwa oraz formularz zgłoszeniowy w załączeniu
Badania Biegłości – Zgłoszenie 2023-24 [pobierz .pdf]
Badania Biegłości – Zgłoszenie 2023-24 [pobierz .doc]
Wyróżniki jakościowe uwzględnione w badaniach biegłości [pobierz .pdf]
Więcej informacji można uzyskać w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS
(tel. 22 606 38 43, 22 606 38 85, e-mail: zz-badania-bieglosci@ibprs.pl
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS oferuje nowy
„Wykaz norm PN stosowanych w przemyśle zbożowo-młynarskim i piekarskim aktualnych na dzień 01-04-2018″,
którego załącznikami są:
- informacja o działalności Komitetu Technicznego Nr 36 ds. Zbóż i Przetworów Zbożowych,
- bieżące informacje z zakresu problematyki normalizacyjnej oraz o sprzedaży norm PN
- zestawienie zmian wprowadzonych do norm z podaniem ich treści
- wykaz norm ZN w przemyśle młynarskim
Zamówienia na Wykaz norm można przesyłać:
- na adres e-mail: zpzip@ibprs.pl
- faxem na numer 22 849 06 43
- pocztą na adres:Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
ul. Rakowiecka 36
02-532 Warszawa
Koszt „Wykazu” wraz z załącznikami wynosi 200 zł + 23 % VAT
Komitet Techniczny nr 36
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa aktywnie uczestniczy w pracach Komitetu Technicznego Nr 36 ds. Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Zakres tematyczny KT nr 36:
- terminologia,
- pobieranie próbek,
- metody badań,
- wymagania jakościowe oraz pakowanie,
- przechowywanie i transport ziarna zbóż, mąki, kasz i płatków, makaronu oraz pieczywa
KT nr 36 prowadzi stałą współpracę z CEN/TC 338 „Zboża i produkty zbożowe” oraz ISO/TC 34/SC 4 „Zboża i strączkowe” w zakresie opracowywania i weryfikacji europejskich i międzynarodowych norm będących w jego zakresie tematycznym.
dr inż. Anna Szafrańska – reprezentant IBPRS jako członek Komitetu Technicznego ds. Zbóż i Przetworów Zbożowych
mgr inż. Sylwia Stępniewska – reprezentant IBPRS jako członek Komitetu Technicznego ds. Zbóż i Przetworów Zbożowych
Aparatura i wyposażenie
- Amylograf firmy Brabender
- Farinograf firmy Brabender
- Ekstensograf firmy Brabender
- Alweograf MA87 firmy Chopin Technologies
- Alweolink N9 firmy Chopin Technologies
- Alweo-Konsystograf firmy Chopin Technologies
- Mixolab firmy Chopin Technologies
- Aparaty do oznaczania liczby opadania typ Falling Number 1500 i FN 1400 firmy Perten Instruments
- Zestaw Glutomatic firmy Perten Instruments
- INFRAMATIC 8620 Ash firmy Perten Instruments
- Infratec analizator ziarna firmy TECATOR
- Zestaw Kjeltec – Aparat do oznaczania zawartości białka firmy FOSS
- Aparat SOXTEC firmy FOSS
- Suszarki laboratoryjne
- Piec elektryczny firmy Nabertherm
- Waga laboratoryjna Sartorius METTLER
- Waga laboratoryjna RADWAG
- Młynek Laboratoryjny do ziarna CD1 firmy Chopin Technologies
- Młynek Laboratoryjny SEDIMAT firmy Brabender
- Młynek Quadrumat Junior
- Mlewnik doświadczalny-półtechnika firmy SPOMASZ Ostrów Wlkp.
- Młyn laboratoryjny MLU-202 firmy Bühler
- Młynki do wilgotności
- Młynek FN 3100 firmy Perten Instruments
- Gęstościomierz 1/4 l
- Gęstościomierz 1 l
- Tłocznia makaronowa
- Suszarnia makaronowa
- Maturograph
- Komora fermentacyjna
- Piec piekarski firmy Brabender
- Piec Piekarniczy 4-komorowy Piccolo
- Piec laboratoryjny ciastkarski
- Miesiarka laboratoryjna
- Miesiarka IBIS
- Miesiarka STEPHAN
- Mieszarka TURBOMIX 6,5
- Miesiarka KitchenAid
- Miesiarka z płaszczem wodnym
- Aparat Sawy do pomiaru objętości pieczywa
- Stanowisko do oznaczania kwasowości tłuszczowej:
- Wirówka laboratoryjna Rotofix
- Łaźnia wodna z wytrząsaniem
- Mieszalnik do zbóż i mąki MR- 2L firmy Chopin Technologies
- SDmatic firmy Chopin Technologies