Zakład Cukrownictwa
Przedmiotem działania Zakładu jest prowadzenie badań naukowych i prac badawczo-rozwojowych oraz przystosowywanie ich wyników do wdrożeń w przemyśle cukrowniczym.
Adres
IBPRS Zakład Cukrownictwa
ul. Rakowiecka 36
02-532 Warszawa
Kierownik Zakładu
dr inż. Grzegorz Piotr Guzik
tel. 22 606 36 00
tel. 22 606 36 39
e-mail: grzegorz.guzik@ibprs.pl,
ibprs@ibprs.pl
Kontakty
Nazwisko Imię | Tytuł | Telefon | e-mail: |
---|---|---|---|
Grzegorz Piotr Guzik | dr inż. | 22 606 36 00, 22 606 36 39 | ibprs@ibprs.pl, grzegorz.guzik@ibprs.pl |
Akredytacja
Zakład Cukrownictwa wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Oferta dot. badań analitycznych dla przemysłu cukrowniczego w 2020 r.
Do zakresu działania należy w szczególności:
Prowadzenie badań naukowych i prac badawczo-rozwojowych oraz przystosowanie ich wyników do wdrożenia w praktyce w zakresie:
- technologii i aparatury cukrowniczej,
- analityki cukrowniczej,
- urządzeń mechaniczno-energetycznych,
- automatyzacji procesów technologicznych,
- ograniczenia zużycia surowców i nośników energii w procesie produkcji cukru,
- wykorzystanie produktów ubocznych i utylizacja odpadów przemysłu cukrowniczego,
- wartości technologicznej buraków cukrowych,
- ochrony plantacji buraczanych przed chwastami, chorobami i szkodnikami,
- przechowalnictwa surowca,
- ochrony środowiska naturalnego.
Upowszechnianie wyników badań naukowych i prac rozwojowych,
Prowadzenie działalności dotyczącej doskonalenia metod prowadzenia badań naukowych i prac badawczo-rozwojowych,
Prowadzenia działalności w zakresie kształcenia i doskonalenia kadr własnych oraz specjalistów przemysłu cukrowniczego,
Prowadzenie działalności dotyczącej informacji naukowo – technicznej i ekonomicznej, wynalazczości oraz ochrony własności przemysłowej i intelektualnej,
Prowadzenie prac normalizacyjnych, unifikacyjnych i typizacyjnych,
Opracowywanie analiz i ocen stanu rozwoju nauki i techniki w zakresie cukrownictwa, a także propozycji odnośnie wykorzystania w kraju osiągnięć światowych w dziedzinie cukrownictwa,
Dokonywanie ocen i ekspertyz prac doświadczalnych i innych zlecanych przez zainteresowane jednostki,
Prowadzenie działalności usługowej na rzecz przemysłu i innych zainteresowanych jednostek.
Działalność wdrożeniowa:
W ostatnich kilkunastu latach wprowadzono do praktyki przemysłowej wiele nowych rozwiązań, a między innymi:
WDROŻENIA W ZAKRESIE AGROTECHNIKI I GOSPODARKI SUROWCOWEJ
- Zwalczanie chwastów dwuliściennych w uprawie buraków cukrowych herbicydami
- Zastosowanie metody kropelkowej do ochrony plantacji buraczanych przed szkodnikami
- Zastosowanie fungicydów do zwalczania mączniaka prawdziwego na plantacjach buraczanych
- Zastosowanie preparatu Rovral 50 WP do zwlaczania zgnilizny kopcowej podczas długookresowego przechowywania buraków cukrowych
- Zastosowanie insektycydów Furadan 35 ST, Diafuran 35 ST i Promet 666 SCO do zaprawiania nasion buraków cukrowych
- Zwalczanie rocznych traw w uprawie buraków cukrowych preparatami
- Zastosowanie sytemu organizacyjnego produkcji buraków cukrowych zapewniającego sterowanie ich jakością
- Zastosowanie preparatu Sumilex 50 WP do zwalczania zgnilizny kopcowej podczas długookresowego przechowywania buraków cukrowych
- Zwalczanie chwastów dwuliściennych w uprawie buraków cukrowych metodą dawek dzielonych
- Zwalczanie perzu właściwego oraz rocznych traw graminicydami nalistnymi, stosowanymi metodą dawek dzielonych w uprawie buraka cukrowego
- Dolistne stosowanie płynnych nawozów azotowych w uprawie buraków cukrowych
- Zastosowanie na plantacjach buraczanych biostymulatorów Bioalgeen S-90
i Crop-Giant celem podwyższenia plonów i jakości surowca - Zastosowanie na plantacjach nowoczesnych metod produkcji buraków cukrowych oraz udoskonalenie metod przechowywania surowca
- Zastosowanie mieszaniny fungicydów, inhibitorów wzrostu i polimerów do ograniczenia strat w burakach cukrowych podczas ich długookresowego przechowywania
- Badanie wpływu biostymulatora Asahi SL na plon buraka cukrowego i jakość surowca
WDROŻENIA W ZAKRESIE TECHNIKI I TECHNOLOGII PRZEROBU BURAKÓW CUKROWYCH
- Doskonalenie metod produkcji buraków cukrowych i ich przerobu celem zmniejszenia ilości melasu
- Zastosowanie metody węglanocukrzanowej do oddzielania niecukrów z soków cukrowniczych
- Wprowadzenie zmian procesowo – aparaturowych w defekacji wstępnej i defekosaturacji
- Zastosowanie prototypowego pionowego defekatora wstępnego do usprawnienia procesu nawapniania wstępnego
- Zastosowanie włókniny biobójczej do filtracji powietrza w czerpni oraz lamp UV na produktowni w celu obniżenia zakażenia powietrza wprowadzanego do produktowni i poprawy jakości mikrobiologicznej cukru
- Zastosowanie wzorcowych sposobów prowadzenia procesów jednostkowych zapewniających minimalny przyrost zabarwienia roztworów cukrowych w produktowni w zakresie racjonalnego stopnia intensyfikowania przebiegu procesów w celu zminimalizowania ilości prekursorów tworzących substancje barwne
WDROŻENIA W ZAKRESIE ANALITYKI CUKROWNICZEJ
- Zastosowanie metody enzymatycznego oznaczania kwasu mlekowego w sokach i melasie
- Zastosowanie „TESTU POLSKIEGO” do kontroli stopnia wyczerpania melasu
- Eliminacja związków ołowiu z roztworów klarujących, stosowanych przy polarymetrycznym oznaczaniu zawartości cukru w burakach i sokach cukrowniczych
- Wykorzystanie metody ekstrakcji ciecz-ciało stałe do oznaczania metali ciężkich w cukrze i półproduktach cukrowniczych
- Zastosowanie spektrofotometrii w bliskiej podczerwieni NIR do oznaczania zawartości rafinozy w sokach rzadkich i melasach
- Zastosowanie metody pianowej do oznaczania zawartości saponin w cukrze białym
WDROŻENIA W ZAKRESIE OCHRONY ŚRODOWISKA NATURALNEGO
- Zastosowanie nowej, wysokoefektywnej metody biologicznego oczyszczania ścieków cukrowniczych z wykorzystaniem fermentacji metanowej i osadu czynnego1989wrocław
- Wykorzystanie biogazu uzyskiwanego w procesie fermentacji ścieków cukrowniczych do wytwarzania energii elektrycznej
- Zastosowanie syntetycznego środka biobójczego produkcji krajowej – Chloraminy B do dezynfekcji wód obiegu spławiakowego
- Zastosowanie preparatu biologicznego Bioalgeen K-20 do uzdatniania ścieków mechanicznie oczyszczonych przed skierowaniem ich do oczyszczalni biologicznej
- Doskonalenie procesu oczyszczania ścieków cukrowniczych z zastosowaniem metody intensywnej fermentacji metanowej.
- Usuwanie związków biogennych ze ścieków cukrowniczych z zastosowaniem procesów biologicznej denitryfikacji i defosfatacji
- Zastosowanie nowej technologii biologicznego oczyszczania ścieków cukrowniczych, zapewniającej skuteczną eliminację związków biogennych
- Hodowla glonów Chlorella do intensyfikacji procesu oczyszczania ścieków cukrowniczych
- Nowy sposób oczyszczania ścieków cukrowniczych w zbiorniku akumulacyjnym z wykorzystaniem glonów Chlorella
- Wykorzystanie w cukrowni ścieków biologicznie oczyszczonych zamiast świeżej wody powierzchniowej
- Wykorzystanie w obiegu spławiakowo-płuczkowym ścieków oczyszczonych biologicznie
- Modernizacja biologicznej oczyszczalni ścieków z wykorzystaniem procesu fermentacji metanowej do intensyfikacji beztlenowej redukcji zanieczyszczeń
- Intensyfikacja oczyszczania ścieków zmagazynowanych na polach filtracyjnych z wykorzystaniem glonów Chlorella
- Sposób szybkiego uruchamiania fermentora ścieków cukrowniczych
- Modernizacja biologicznej oczyszczalni ścieków cukrowni w zakresie usprawnienia procesu usuwania związków azotu
Działalność naukowo-badawcza:
Prowadzone prace badawcze i badawczo – rozwojowe ukierunkowane są głównie na wprowadzanie postępu naukowo-technicznego w przemyśle cukrowniczym. Obszary prac badawczych i wdrażane wyniki badań obejmują następujące dziedziny:
-
agrotechnikę i gospodarkę surowcową,
-
technikę i technologię przerobu buraków cukrowych na cukier,
-
analitykę cukrowniczą.
-
ochronę środowiska naturalnego,
W ramach agrotechniki i gospodarki surowcowej prowadzone są badania naukowe i prace badawczo – rozwojowe dotyczące przede wszystkim:
-
oceny wartości gospodarczej uprawianych odmian buraków cukrowych na podstawie doświadczeń łanowych, co w rezultacie prowadzi do eliminowania odmian mało przydatnych w polskich warunkach uprawowych,
-
bezpiecznej ekologicznie i efektywnej ochrony roślin na plantacjach w aspekcie zwalczania chwastów, chorób i szkodników buraków cukrowych,
-
aktywnej ochrony korzeni buraków cukrowych zmagazynowanych w kopcach przed grzybami kopcowymi.
W ramach techniki i technologii przetwarzania korzeni buraków cukrowych na cukier prowadzone są badania naukowe i prace badawczo – rozwojowe dotyczące zwłaszcza:
-
poprawnego i efektywnego przebiegu procesów jednostkowych, ze szczególnym uwzględnieniem ekstrakcji i chemicznego oczyszczania soku surowego,
-
prognozowania wydajności cukru i melasu w oparciu o skład chemiczny surowca,
-
aktywności i skuteczności biobójczej środków stosowanych w procesie technologicznym oraz oceny wyrobów finalnych w aspekcie mikrobiologicznym,
-
wprowadzenia do produkcji nowych sortymentów cukru jak: cukier złocisty, syrop zinwertowany, cukier pełny, cukier kandyz, itp.
W ramach analityki cukrowniczej prowadzone są badania naukowe i prace badawczo-rozwojowe dotyczące głównie:
-
sprawdzania, testowania, wdrażania i upowszechniania metod analitycznych zatwierdzonych do stosowania przez ICUMSA w cukrowniach,
-
opracowania szybkich i doskonalszych metod analitycznych wykrywania i oznaczania śladowych ilości metali ciężkich w wyrobach cukrowniczych,
-
precyzyjnego określania w wyrobach cukrowniczych ilości pozostałych środków chemicznych (lub substratów) stosowanych w procesie technologicznym produkcji cukru.
W ramach ochrony środowiska naturalnego prowadzone są badania naukowe i prace badawczo – rozwojowe dotyczące przede wszystkim:
-
racjonalnego gospodarowania zasobami świeżej wody, w tym technologii międzyoperacyjnego uzdatniania wód recyrkulowanych w obiegach zamkniętych, umożliwiających ich wielokrotne wykorzystanie i wydatne ograniczenie zużycia świeżej wody,
-
biotechnologii efektywnego oczyszczania ścieków cukrowniczych, uwzględniających eliminację zanieczyszczeń podstawowych i eutroficznych,
-
oceny ekologicznych zagrożeń wynikających ze stosowania preparatów biobójczych wraz z opracowywaniem wytycznych dot. bezpiecznego dla środowiska stosowania tych środków,
-
sposobów zminimalizowania niekorzystnego wpływu cukrowni na jakość powietrza atmosferycznego,
-
sposobów racjonalizowania gospodarki odpadowej.
-
sposobów przetwarzania wysokoobciążonych ścieków i odpadów organicznych na biogaz
Działalność szkoleniowa:
-
Ochrona plantacji buraków cukrowych i gospodarka surowcowa;
-
Doskonalenie procesu produkcji cukru w aspekcie technologicznym i mikrobiologicznym;
-
Nowoczesne metody analityczne, interpretacja zgodności wyników analiz z wymogami PN, UE, Kodeksu Zywnościowego i ISO oraz zaleceniami ICUMSA;
-
Doskonalenie gospodarki wodno – ściekowej i odpadowej cukrowni;
-
Wdrażanie zasad dobrej praktyki rolniczej, produkcyjnej i higienicznej oraz systemu HACCP w cukrownictwie.