Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa
Specyfiką działalności Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi (ZT)
w strukturze IBPRS-PIB jest prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych oraz wdrożeniowych z zakresu technologii i techniki produkcji żywności (m.in. mrożonej i chłodzonej) oraz opracowywanie nowych rozwiązań technicznych w branży chłodniczej. Ponadto ZT zajmuje się zagadnieniami z dziedziny ochrony środowiska w przemyśle rolno-spożywczym (monitoringiem gazów cieplarnianych, analizą syntetycznych czynników chłodniczych, analizą śladu węglowego i wodnego), zrównoważonym rozwojem, gospodarką o obiegu zamkniętym i działaniami zapobiegającym marnotrawstwu żywności.
Zgodnie z zarządzeniem Dyrektora IBPRS-PIB w strukturze ZT funkcjonują trzy specjalistyczne Pracowanie i Sekcja Administracyjna:
- Pracownia Chłodnictwa i Ochrony Środowiska (PT)
- Pracownia Technologii i Przechowalnictwa Żywności (PCh)
- Sekcja Techniczna i Produkcji Doświadczalnej (SD)
- Sekcja Administracyjna (SA)
Adres
Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa
Al. Marszałka J. Piłsudskiego 84
92-202 Łódź
tel. (+48) 42 674 64 14
fax. (+48) 42 674 81 24
e-mail: sekretariat-zt@ibprs.pl
Kierownik Zakładu
dr hab. inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
tel.: 42 674 64 14 wew. 330, 42 674 64 85
tel./fax: 42 674 81 24
e-mail: magdalena.jedrzejewska@ibprs.pl
Sekretariat
tel. +48 42 674 64 14
+48 42 674 78 84
fax. +48 42 674 81 24
e-mail: sekretariat-zt@ibprs.pl
Struktura Zakładu
PT – Pracownia Chłodnictwa i Ochrony Środowiska
Kierownik: mgr inż. Ewelina Włodarczyk
PCh – Pracownia Technologii i Przechowalnictwa Żywności
Kierownik: dr inż. Joanna Markowska
SD – Sekcja Techniczna i Produkcji Doświadczalnej
Kierownik: dr inż. Joanna Markowska
SA – Sekcja Administracyjna
Kontakty
Nazwisko Imię | Tyt. | Prac. | Stanowisko | Telefon | e-mail: @ibprs.pl |
---|---|---|---|---|---|
Drabent Anna | mgr inż. | PCh | st. specjalista | 42 674 64 14 w. 341 | anna.drabent |
Kuleta Paweł | mgr inż. | PT | st. specjalista | 42 674 64 14 w. 332 | pawel.kuleta |
Maćkowiak Krzysztof | mgr inż. | SD | st. specjalista | 42 674 84 67 | krzysztof.mackowiak |
Markowska Joanna | dr inż. | PCh, SD | adiunkt, kierownik pracowni, kierownik sekcji | 42 674 64 14 w. 344 | joanna.markowska |
Przybysz Łukasz | mgr inż. | PT | st. specjalista | 42 674 64 14 w. 332 | lukasz.przybysz |
Seliwiorstow Marek | SD | aparatowy maszyn spożywczych | 42 674 64 14 w. 314 | ||
Włodarczyk Ewelina | mgr inż. | PT | specjalista bad.-tech. | 42 674 64 14 w. 331 | ewelina.wlodarczyk |
Wróbel-Jędrzejewska Magdalena | dr inż. | PT | adiunkt, kierownik pracowni | 42 674 64 14 w. 330 | magdalena.jedrzejewska |
Zwierzyńska Agnieszka | inż. | SA | st. specjalista | 42 674 64 14 | sekretariat-zt |
Tyfa Agnieszka | dr inż. | PCh | st. specjalista | 42 674 64 14 wew. 341 | agnieszka.tyfa |
Oferta na badania
Działalność badawcza obejmuje:
- badania z zakresu technologii i techniki produkcji wyrobów utrwalanych przez mrożenie, chłodzenie, pakowanie próżniowe lub w atmosferze ochronnej (MAP) (wyrobów kulinarnych, owoców, warzyw, mięsa, lodów, deserów mrożonych, pieczywa, ciast, itp.);
- kształtowanie struktury żywności, w tym produktów mrożonych i chłodzonych
- badania i doświadczalna optymalizacja chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów spożywczych
- badanie przydatności technologicznej nowych surowców i substancji dodatkowych w produkcji mrożonych i schłodzonych produktów żywnościowych oraz lodów i deserów mrożonych
- wpływ warunków transportu, przechowywania, procesów technologicznych, oraz metod utrwalania na jakość żywności
- projektowanie technologii innowacyjnych produktów o charakterze prozdrowotnym i określenie wpływu tych zabiegów na jakość produktów
- badania z zakresu poprawy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców i półproduktów oraz mrożonych i chłodzonych produktów spożywczych
- badania związane z wykorzystaniem enzymów w technologiach żywności
- określenie przydatności technologicznej nowych surowców i substancji dodatkowych w produkcji mrożonych i schłodzonych produktów żywnościowych
- badania z zakresu chłodnictwa i ochrony środowiska
- badania w zakresie ograniczenia emisji gazów cieplarnianych, racjonalnego wykorzystania zasobów naturalnych oraz nowych rozwiązań unieszkodliwiania zanieczyszczeń środowiska
- badania w zakresie wyznaczania śladu węglowego i śladu wodnego w przemyśle rolno-spożywczym
- badania w zakresie oznaczania i monitorowania czynników chłodniczych będących gazami cieplarnianymi
- badania związane z wymianą i stosowaniem ekologicznych czynników chłodniczych w przemyśle rolno-spożywczym
Działalność usługowa obejmuje:
- ustalanie okresów przechowywania wyrobów mrożonych i chłodzonych w oparciu o zmiany fizykochemiczne, mikrobiologiczne, teksturometryczne/reologiczne i organoleptyczne
- opinie, ekspertyzy i konsultacje technologiczne z zakresu produkcji i przechowywania żywności schłodzonej i mrożonej
- opracowywanie założeń technicznych, technologicznych i ekonomicznych dla nowych i modernizowanych zakładów produkcyjnych w branży chłodniczej, w zakresie doboru maszyn i urządzeń
- badania dla przemysłu rolno-spożywczego mające na celu:
- zmniejszenie energochłonności produkcji
- poprawę stanu ochrony środowiska
- ograniczenie emisji czynników chłodniczych do atmosfery
- minimalizację śladu węglowego i śladu wodnego.
- wykorzystanie termowizji w monitoringu temperatury i jakości produktów spożywczych w przemyśle rolno-spożywczym
- badania składu syntetycznych czynników chłodniczych (freonów) z wykorzystaniem chromatografii gazowej:
- analizy procentowej zawartości poszczególnych składników
- analizy procentowego udziału wykrytych innych substancji, określanych jako zanieczyszczenia
- opracowywanie nowych rozwiązań technicznych w branży chłodniczej dla nowych i modernizowanych zakładów, mających na celu:
- zmniejszenie energochłonności produkcji
- poprawę stanu środowiska i jego ochronę
- usługa analizy śladu węglowego organizacji (w trzech zakresach, wg GHG Protocol) i produktu. Pomaga przedsiębiorcom zrozumieć oraz redukować ich wpływ na środowisko.
- analiza śladu węglowego produktu: od określenia granic analizy aż po przygotowanie raportu.
- zidentyfikowanie obszarów odpowiedzialnych za emisję GHG (gazów cieplarnianych)
- potwierdzenie wyniku emisji GHG zgodne z odpowiednim, międzynarodowym standardem
- wprowadzenie strategii redukcji emisji GHG
- identyfikacji możliwości redukcji kosztów
- przygotowanie do raportowania zgodnie z wymaganiami dyrektywy CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)
- wróżenia produktu na rynku i wzmocnienie wizerunku firmy
- usługa analizy śladu wodnego dla przedsiębiorstw, produktów i procesów. Analiza ta umożliwia wskazanie etapów cyklu życia produktu lub procesu, które wymagają najwięcej zasobów, co ma kluczowe znaczenie dla efektywnego zarządzania zasobami wodnymi. Usługa skierowana jest do wszystkich organizacji chcących ograniczyć swój wpływ na zasoby wodne, w szczególności firm produkcyjnych, zakładów przemysłowych oraz przedsiębiorstw z branży spożywczej i rolniczej.
- analiza zużycia wody procesów technologicznych i łańcucha dostaw
- raport zgodny z międzynarodowymi standardami
- strategia optymalizacji procesów w celu redukcji zużycia wody i zmniejszenia śladu wodnego
- poprawa wizerunku firmy, jako odpowiedzialnej środowiskowo
- oznaczanie składu i czystości czynników chłodniczych
- oznaczanie składu atmosfery ochronnej
- opracowanie bilansów cieplnych dla branży chłodniczo-przechowalniczej przemysłu rolno-spożywczego, m. in. określanie struktury zużycia energii, korelacji między parametrami procesów cieplnych, analiza przenikania ciepła w produktach rolno-spożywczych
- projekty, ekspertyzy i konsultacje techniczne w zakresie techniki instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła oraz ochrony środowiska dla branży rolno-spożywczej, podgrzewania gruntu pod komorami mroźni
- opiniowanie, konsultacje i doradztwo w zakresie nowotworzonej i aktualnej krajowej i UE legislacji dotyczącej sektora chłodniczego i ochrony środowiska.
- oferuje półprodukty owocowe stosowane jako:
- dodatek smakowy do lodów: pasty homogenizowane, z cząstkami owoców i do dekoracji
- nadzienie do cukierków i czekolad
- baza do produkcji galaretek owocowych i żelków
Produkty otrzymywane są z owoców krajowych i importowanych. Charakteryzują się wysoką koncentracją smaku i zapachu oraz barwy. Dodatek komponentów owocowych wpływa na poprawę jakości produktów finalnych, nadając im pożądany smak i barwę.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- organizowanie i prowadzenie szkoleń z zakresu tematyki objętej przedmiotem działania Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi
- organizowanie i prowadzenie szkoleń i egzaminów (teoretycznych i praktycznych) dla osób z obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła – Szkolenia i egzaminy (posiadające Certyfikacje Urzędu Dozoru Technicznego) dla pracowników i właścicieli urządzeń i instalacji z syntetycznymi czynnikami chłodniczymi (substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane), umożliwiające zdobycie – zgodnie z obowiązującą legislacją – Zaświadczeń UDT dopuszczających do pracy z tymi czynnikami
- doskonalenie zawodowe kadry naukowej, inżynierów, studentów i uczniów dla branży spożywczej w zakresie technologii, techniki i analizy żywności mrożonej i chłodzonej
Inne:
- prowadzenie działalności w zakresie informacji naukowej i technicznej z obszaru technologiczno-technicznego branży chłodniczej, klimatyzacyjnej i pomp ciepła oraz analizy żywności mrożonej i chłodzonej
- prowadzenie produkcji oraz działalności handlowej, związanej m. in. z przetwórstwem owoców i warzyw – wyroby mrożone, schłodzone i świeże
Terminarz szkoleń i egzaminów:
– szkoleń w odniesieniu do osób ubiegających się o uzyskanie certyfikatu dla personelu przeprowadzającego kontrolę szczelności, instalację, konserwację lub serwisowanie, a także naprawę i likwidację stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła oraz agregatów samochodów ciężarowych chłodni i przyczep chłodni zawierających substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane oraz odzysk tych substancji lub gazów z takich urządzeń oraz urządzeń ruchomych
Aktualny terminarz szkoleń i egzaminów f-gazowych
– egzaminów w odniesieniu do osób ubiegających się o uzyskanie certyfikatu dla personelu przeprowadzającego kontrolę szczelności, instalację, konserwację lub serwisowanie, a także naprawę i likwidację stacjonarnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła oraz agregatów samochodów ciężarowych chłodni i przyczep chłodni zawierających substancje kontrolowane lub fluorowane gazy cieplarniane oraz odzysk tych substancji lub gazów z takich urządzeń oraz urządzeń ruchomych.
– szkoleń w zakresie odzysku substancji kontrolowanych oraz fluorowanych gazów cieplarnianych z systemów klimatyzacji w niektórych pojazdach silnikowych
Rejestr wydanych zaświadczeń o odbytym szkoleniu w zakresie odzysku substancji kontrolowanych lub fluorowanych gazów cieplarnianych z systemów klimatyzacji w niektórych pojazdach silnikowych
Aktualny rejestr wydanych zaświadczeń
Projekty:
- Projekt realizowany w ramach Strategicznego Programu Badań Naukowych i Prac Rozwojowych „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” – BIOSTRATEG, Umowa NrBIOSTRATEG3/343817/17/NCBR/2018, kierownik projektu: dr inż. Elżbieta Polak
„Opracowanie innowacyjnej metody obliczania śladu węglowego dla podstawowego koszyka produktów żywnościowych”, Lider Konsorcjum: IBPRS-ZT
Pozostali członkowie Konsorcjum: Politechnika Poznańska, Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytet Łódzki, Unifreeze Sp. z o.o., (02.07.2018 – 01.07.2021)
- Prace badawcze w ramach projektu z Programu Operacyjnego Wielkopolski Regionalny System Operacyjny na lata 2014-2020, Działanie 1.2. Wzmocnienie potencjału innowacyjnego przedsiębiorstw Wielkopolski, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
„Przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych w firmie D&K Technology, mających na celu opracowanie innowacyjnego produktu MainBox, umożliwiającego odbiór produktów spożywczych bez konieczności czekania na dostawcę”
Realizowany przez D&K Technology Spółka z o.o., Wróżewy, Krotoszyn, (01.01.2019 – 31.10.2019 r.);
- Prace badawcze w ramach projektu z PO IR 2014-2020 Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
„Prace badawczo-rozwojowe w zakresie opracowania innowacyjnej w skali świata technologii produkcji izolatów białkowych na bazie roślin oleistych, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku”, IBPRS ZT – „Opracowanie i sporządzenie deserów lodowych”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez NapiFeryn BioTech Sp. z o.o., Łódź, (14.01.2019– 15.01.2020)
- Prace badawcze w ramach projektu POIR.01.01.01-00-0666/17-00 1. Wsparcie prowadzenia prac B+R przez przedsiębiorstwa 1.1 Projekty B+R przedsiębiorstw 1.1.1 Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa
„Nowa linia dań gotowych wysokiej jakości”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez P.P.H.U Janusz Socha Łódź, (01.09.2017 – 31.10.2018)
- Prace badawcze w ramach projektuPOIR.02.03.02-20-0011/15 Działanie 2.3 „Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstw” Poddziałanie 2.3.2 „Bony na innowacje dla MŚP” w ramach II Osi priorytetowej” Wsparcie otoczenia i potencjałuprzedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020
„Opracowanie innowacyjnego produktu na bazie czekolady o prozdrowotnych właściwościach, dedykowanego do lodów”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez PPH GETAKS Sp. z o.o. Suwałki, (03.10.2016 – 18.04.2017)
- Prace badawcze w ramach projektu POIR.03.02.01-20-0004/16 Poddziałanie 3.2.1. Badania na rynek
„Wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych celem zaoferowania nowatorskiej gamy lodów funkcjonalnych o niepowtarzalnych właściwościach odżywczych, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez PPH GETAKS Sp. z o.o., Suwałki,(2016-2020);
- Prace badawcze w ramach projektu PO IR 2014-2020, Działanie 2.1 Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw
„Utworzenie Centrum Badawczo-Rozwojowego w Firmie Kilargo”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez Kilargo Sp. z o.o. z siedzibą w Chechle,(2017 – 2020);
- Prace badawcze w ramach projektu WDB/10/0058/15PROGRAM WSPARCIE W RAMACH DUŻEGO BONU – EDYCJA 2015
„Opracowanie nowego wyrobu ciastkarskiego”, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
Realizowany przez Wytwórnia Cukiernicza „AMIR”, Łódź, (01.07.2015 – 31.10.2015)
- Projekt WND-POKL.08.01.01-10-634/10, kierownik projektu: dr inż. Elżbieta Polak
„Specjalistyczna wiedza pracowników drogą do sukcesu jednostki naukowej”, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VIII Regionalne kadry gospodarki, Działanie 8.1 Rozwój pracowników i przedsiębiorstw w regionie, Poddziałanie 8.1.1 Wspieranie rozwoju kwalifikacji zawodowych i doradztwo dla przedsiębiorstw; (2011-2013);
- Projekt WND-POKL.08.01.01-10-635/10, kierownik projektu: dr inż. Elżbieta Polak
„Szerzenie wiedzy pracowników sektora spożywczego kluczem do sukcesu przedsiębiorstw”, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VIII Regionalne kadry gospodarki, Działanie 8.1 Rozwój pracowników i przedsiębiorstw w regionie, Poddziałanie 8.1.1 Wspieranie rozwoju kwalifikacji zawodowych i doradztwo dla przedsiębiorstw; 2011-2013;
- Projekt WND-POIG.01.03.01-20-137/09, kierownik zadania: dr inż. Elżbieta Polak
„Nowoczesne technologie dla sektora rolno – spożywczego przy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych”, współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz środków budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, Oś priorytetowa: Badania i rozwój nowoczesnych technologii, Działanie: Wsparcie projektów B+R na rzecz przedsiębiorców realizowanych przez jednostki naukowe, Poddziałanie: Projekty rozwojowe; Zadanie 5 realizowane w ramach umowy konsorcjum, (2010-2012);
- Projekt celowy 6ZR9 2009C/07181, kierownik prac badawczych: dr inż. Elżbieta Polak
„Opracowanie i wdrożenie technologii chłodzonej żywności wygodnej o podwyższonych walorach żywieniowych, pakowanej w atmosferze ochronnej„ Współudział w realizacji projektu, 2010-2011”
Realizowany z Przedsiębiorstwem Wielobranżowym „AMBROZJA”, Marek Organistka,Bartoszewice 23, Jutrosin, (01.07.2015 – 31.10.2015);
- Projekt badawczy rozwojowy R14 027 03, kierownik projektu: mgr inż. Urszula Stęplewska
„Opracowanie koncepcji i wykonanie prototypu systemu kontroli i identyfikacji gazów CFC, HCFC, HFC w kontekście rozporządzeń Unii Europejskiej”, (2007-2009)
Publikacje:
- Wróbel-Jędrzejewska M., Włodarczyk E., Stęplewska U., Polak E.: Zarządzanie wodą w przemyśle rolno-spożywczym. Przem. Spoż. 2019, 73(9), 34-38
- Markowska J., Polak E.: Łańcuch chłodniczy w produkcji i przechowywaniu żywności. Przem. Spoż. 2019, 73(8), 54-56, 58-61
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Ślad środowiskowy technologii spożywczej. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2019, 63(4), 26, 28, 30-31
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E., Analiza śladu wodnego przykładowych produktów rolno-spożywczych, Postępy Nauki i Technologii w Przemyśle Rolno-Spożywczym, 2019, 2, 60-78
- Polak E., Markowska J.: Wpływ gotowania sous-vide w różnych warunkach temperatury i czasu na wydajność, teksturę i jakość organoleptyczną mięsa piersi indyczej, Postępy Nauki i Technologii w Przemyśle Rolno-Spożywczym, 2019, 2, 32-47
- Markowska J., Polak E., Madaj M., Sadłowska K.: Wpływ spiruliny i preparatów stabilizująco-emulgujących na jakość lodów. W: XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN – Nauka, Technologia i Innowacje w Żywności i Żywieniu. Pr. zbior. pod red. Grażyny Budryn i Katarzyny Śliżewskiej. Łódź: Wydawn. Politechniki Łódzkiej 2019 s. 45-53
- Polak E., Markowska J., Madaj M., Sadłowska K.: Wpływ parametrów technologii sous-vide na jakość mięsa wołowego. W: XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN – Nauka, Technologia i Innowacje w Żywności i Żywieniu. Pr. zbior. pod red. Grażyny Budryn i Katarzyny Śliżewskiej. Łódź: Wydawn. Politechniki Łódzkiej 2019 s. 64-74
- Bieńczak A.*, Markowska J., Polak E., Bieńczak K.*, Sydow Z.*, Rak-Urbaniak L.*: Wpływ procesu produkcyjnego na jakość dżemu truskawkowego. Przem. Chem. 2018, 97(5), 14-14
- Markowska J., Kalemba D*, Polak E.: Skropliny z produkcji koncentratu pomidorowego jako źródło związków zapachowych. Post. Nauki Technol. Przem. Rolno-Spoż. 2018, 73(1), 32-43
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Woda w przemyśle rolno-spożywczym. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2018, 62(5/6), 2,4,6
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Ślad wodny przemysłu rolno-spożywczego. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2018, 62(7), 10-13
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Łańcuch chłodniczy a zmiany klimatyczne. Chłodnictwo 2018, 3, 21-24
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Fluorowane gazy cieplarniane nowe obowiązki operatorów urządzeń chłodniczych. Przem. Spoż. 2018, 72(8), 22-24, 26-27
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Fluorowane gazy cieplarniane – nowe obowiązki postępowania z urządzeniami chłodniczymi. Przem. Spoż. 2018, 72(9), 34, 36-38
- Bieńczak K., Markowska J., Polak E., Bieńczak A., Kalemba D., Rak-Urbaniak L., Pera A., Bartczak A. Skropliny z procesu produkcji dżemu truskawkowego jako źródło związków aromatycznych” Przemysł Chemiczny, 96(10), 2017, 2111-2115
- Shtyka O., Błaszyk M., Sęk J., Przybysz Ł. „Wpływ parametrów emulgowania na jakość produktu” Przemysł Chemiczny, 96(2), 2017, 326-329
- Markowska J., Polak E.: Transport – problematyczne ogniwo łańcucha chłodniczego. Przem. Spoż. 2017, 72(8), 32-34
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Kontrola freonów w całym łańcuchu produkcji żywności. Przem. Spoż. 2017, 71(1), 9-14
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Niekontrolowane emisje metanu do atmosfery. Przem. Spoż. 2017, 71(6), 18-22
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Obowiązki producentów żywności przy obsłudze urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2017, 61(3), 11-17
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Ślad wodny jako wskaźnik zużycia wody w przemyśle spożywczym. Przem. Spoż. 2017, 71(9), 24-28
- Kasprzyk I., Markowska J., Polak E.: Effect of microbial transglutaminase on ice cream heat resistance properties. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2016, 66, 3, 227-231
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Kuleta P., Przybysz Ł., Polak E.: Carbon Footprint of Fruit Paste Technology. Pol. J. Environm. Studies 2016, 25(1), 341-349
- Kasprzyk I., Markowska J., Polak E.: Zamienniki tłuszczu w produktach spożywczych. Przem. Spoż. 2016, 70(1), 19-22
- Markowska J., Polak E.: Przerwanie łańcucha chłodniczego a jakość żywności. Przem. Spoż. 2016, 70(9), 21-22,24-26
- Polak E., Markowska J.: Białka w lodach. Przem. Spoż. 2016, 70(4), 16-18
- Markowska J., Polak E.: Badania biotechnologicznych cech składowanej marchwi. W: Nowoczesne technologie dla sektora rolno-spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych. Pr. zbior. pod red. Dariusza J. Butrymowicza. Białystok: Wydawn. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej 2016 s. 341-380
- Stęplewska U., Wróbel-Jędrzejewska M., Kuleta P., Sender W., Przybysz Ł, Polak E.: Zagadnienia bezpieczeństwa propanowego agregatu chłodniczego. W: Nowoczesne technologie dla sektora rolno-spożywczego przy ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych. Pr. zbior. pod red. Dariusza J. Butrymowicza. Białystok: Wydawn. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej 2016 s. 276-323
- Markowska J., Polak E., Kasprzyk I.: Preparaty enzymatyczne w technologii produkcji wyrobów rybnych. Przem. Spoż. 2015 t. 69 nr 1 s. 20-24
- Markowska J., Kasprzyk I., Polak E.: Przechowalnictwo żywności w atmosferze modyfikowanej. Przem. Spoż. 2015 t. 69 nr 9 s. 21-25
- Markowska J., Kasprzyk I., Polak E.: Ziołowe surowce przyprawowe w przetwórstwie żywności. Przem. Spoż. 2015, 11, 21-25
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U.: Nowa metoda identyfikacji składu mieszanin czynników chłodniczych. Chłodnictwo 2015 nr 1-2 s. 18-23
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Polak E.: Wskaźniki oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko. Przem. Spoż. 2015 t. 69 nr 9 s. 8-11
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Kuleta P., Polak E.: Ślad węglowy jako ekologiczny wskaźnik dla przemysłu rolno-spożywczego. Chłodnictwo 2015 nr 4-5 s. 22-25 Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U., Kuleta P., Polak E.: Ślad węglowy modelowej instalacji chłodniczej. Chłodnictwo 2015, 12, 7
- Markowska J., Polak E., Kasprzyk I.: Zastosowanie preparatów handlowych transglutaminazy pochodzenia mikrobiologicznego do wytworzenia mrożonych formowanych wyrobów z rozdrobnionego mięsa ryb. W: Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. Pr. zbior. pod red. Joanny Stadnik i Izabelli Jackowskiej. Kraków: Wydawn. Nauk. PTTŻ, 2015 s. 155-171
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U.: Szybka identyfikacja składu syntetycznych czynników chłodniczych. Walidacja metody. Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna, 2015/232-233, 6-7, 217-223
- Wróbel-Jędrzejewska M., Stęplewska U.: Szybka identyfikacja składu syntetycznych czynników chłodniczych. Opracowanie metody. Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 2015/231, 5, 167-173
- Wróbel-Jędrzejewska M., Kuleta P., Stęplewska U.: Systemy detekcji czynników chłodniczych w zakładach rolno-spożywczych. Chłodnictwo i Klimatyzacja, 2015/196, 5, 44-48
Patenty:
Patenty na wynalazki udzielone za granicą lub przez UP RP na rzecz podmiotu innego niż IBPRS, którego pracownikiem jest twórca wynalazku:
Mieszanka lodowa do wytwarzania lodów i sposób wytwarzania lodów z tej mieszanki. P.417981 (decyzja z 07.01.2019 r.). Twórcy: Elżbieta Polak, Joanna Markowska, Krzysztof Siernicki*
Sposób wytwarzania lodów. P.401342 (decyzja z 02.12.2016 r.). Twórcy: Elżbieta Polak, Joanna Markowska, Krzysztof Siernicki*
ZGŁOSZENIA PATENTOWE w Urzędzie Patentowym RP
Czekolada do powlekania masy lodowej i sposób jej wytwarzania
(Zgłoszenie patentowe: P.422120 z dnia 04.07.2017 r.)
Ciasto kruche i sposób wytwarzania ciasta kruchego
(Zgłoszenie patentowe: P.423391 z dnia 08.11.2017 r.)
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe
(Zgłoszenie patentowe: P.418837 z dnia 26.09.2016 r.)
Aparatura i wyposażenie
APARATURA
- Konsystometr CT3 firmy Brookfield
- Aparat do oznaczania aktywności wody 4TEV firmy Aqua Lab
- Pehametr firmy Beckman
- Spektrofotometr Konica Minolta CM-5
- Analizator gazów CheckMate II
- Wagosuszarka, Sartorius MA 40
- Cyfrowy miernik temperatury – szt., 4, Hobo UX 100-014M
- Worteks- DLAB MX-S
- Homogenizator PRO250 z cyfrowym kontrolerem obrotów
- Komora klimatyczna Heraeus HC7020
- Chromatograf gazowy Claus 500 GC Perkin Elmer z usługą PPC
- Kamera termowizyjna FLIR T1020 (zakres pomiarowy -40…2000°C)
WYPOSAŻENIE POMOCNICZE
- Pirometr Flir TG56 (zakres pomiarowy -30…650°C), w wyposażeniu termopara (zakres pomiarowy – 30…300°C ).
- Miernik wilgotności z technologią obrazowania cieplnego FLIR MR176
- Multimetr Flir DM285 z technologią obrazowania cieplnego
- Licznik energii Voltcraft Energy Logger 4000
- Multimetr cyfrowy KT890
- Multimetr cyfrowy UNI-T UT71D
- Multimetr cyfrowy metex M-4630
- Licznik energii VOLTCRAFT PLC3000
- Multimetr cyfrowy metex M-4650CR
- Miernik wilgotności Vaisala HMC20, zakres 0-100%
- Anemometr Voltcraft PL-130AN, zakres 0,4-30 m/s
- Cęgowy miernik mocy Axiomet AX3550
- Detektor czynnika chłodniczego R134a CPS, czułość 5g/rok
- Miernik cyfrowy temperatury Delta-Ohm, termopara typu K
- Detektor gazów Kitagawa AP-20, zakres gazów i stężeń zależny od rodzaju rurek pomiarowych
WYPOSAŻENIE TECHNOLOGICZNE
- Urządzenie do gotowania – Sous-Vide System GN1/1
- Zamrażarki – 3 szt.
- Piec konwekcyjny 000.P-3 px
- Wałkowarka do ciasta M- 786930
- Mieszałka do ciasta M- 786100
- Urządzenie do przygotowania lodów firmy Unold model Nobile 48876
- Frezer DS 40/50 Elektronic
- Urządzenie pakujące w atmosferze gazów ochronnych A300 firmy Multivac
- Komory zamrażalnicze
- Linia do produkcji past owocowych:
– „Wilk”
– Przecieraczka
– Pasteryzatory
– Homogenizatory
– Kotły warzelne
Aktualności ZT:
Opracowanie innowacyjnego urządzenia Mainbox (paczkomat dla żywności)
Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa IBPRS-PIB ma zaszczyt przedstawić efekt prac badawczych w ramach projektu z Programu Operacyjnego Wielkopolski Regionalny System Operacyjny na lata 2014-2020,Działanie 1.2. Wzmocnienie potencjału innowacyjnego...