Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych
istnieje od 1954 roku. Od chwili powstania ściśle współpracuje z przemysłem owocowo-warzywnym, a także z innymi gałęziami przemysłu spożywczego. W 2013 r. do Zakładu Przetworów Owocowych i Warzywnych został włączony Zakład Piwa, Słodu i Żywności Prozdrowotnej.
Kierownik Zakładu
prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek
tel. +48 22 606 37 24
e-mail: krystian.marszalek@ibprs.pl
Kierownik Pracowni Piwa i Słodu
tel.: 22 606 36 23
22 849 04 18
e–mail: dorota.michalowska@ibprs.pl
ztpis@ibprs.pl
Sekretariat ZO
Monika Kaczkowska
tel.: 22 606 36 03
e–mail: monika.kaczkowska@ibprs.pl
Struktura Zakładu
PBJFS – Pracownia Badania Jakości Fizykochemicznej i Sensorycznej
p.o. Kierownika mgr inż. Jakub Kosiński
PT – Pracownia Technologiczna
p.o. Kierownika: dr inż. Justyna Szczepańska-Stolarczyk
PPS – Pracownia Piwa i Słodu
Kierownik: mgr inż. Dorota Michałowska
Kontakty
Nazwisko i Imię | Tytuł | Symbol Pracowni | Telefon | |
---|---|---|---|---|
Skąpska Sylwia | dr inż. | PT | 22 606 36 30 | sylwia.skapska@ibprs.pl |
Duluk Tomasz | mgr | PBJFS | 22 606 36 13 | tomasz.duluk@ibprs.pl |
Jasińska Urszula | mgr inż. | PT | 22 606 36 35 | urszula.jasinska@ibprs.pl |
Kosiński Jakub | mgr inż. | PBJFS | 22 606 37 88 | jakub.kosinski@ibprs.pl |
Królikowska Dorota | technik | PPS | 22 606 36 21 | dorota.krolikowska@ibprs.pl |
Marszałek Krystian | prof. dr hab. inż. [ Kierownik Zakładu ] | PT | 22 606 37 24, 22 606 37 81 | krystian.marszalek@ibprs.pl |
Michałowska Dorota | mgr inż. [ Kierownik Pracowni Piwa i Słodu ] | PPS | 22 606 36 23, 22 849 04 18 | dorota.michalowska@ibprs.pl |
Mioduszewska Natalia | technik analityk | PPS | 22 606 36 22 | natalia. mioduszewska@ibprs.pl |
Ignaczak Anna | mgr inż. | 22 606 37 24 | anna.ignaczak@ibprs.pl | |
Napiórkowski Marek | mgr inż. | PPS | 22 606 36 07 | marek.napiorkowski@ibprs.pl |
Stelmach Zbigniew | mgr inż. | PBJFS | 22 606 36 16 | zbigniew.stelmach@ibprs.pl |
Szczepańska-Stolarczyk Justyna | dr inż. | PT | 22 606 36 04 | justyna.szczepanska@ibprs.pl |
Trych Urszula | dr inż. | PT | 22 606 36 15 | urszula.trych@ibprs.pl |
Zhe Chen | mgr inż. | PT | 22 606 37 24 | zhe.chen@ibprs.pl |
Baniak Marta | mgr | PBJFS | 22 606 36 13 | marta.baniak@ibprs.pl |
Cywińska-Antonik Magdalena | mgr | PBJFS | 22 606 36 16 | magdalena.cywinska@ibprs.pl |
Czuryło-Chojnacka Monika | mgr inż. | PBJFS | 22 606 36 16 | monika.czurylo@ibprs.pl |
Świerczyńska Magdalena | inż. | PPS | 22 606 36 24 | magdalena.swierczynska@ibprs.pl |
Kaczkowska Monika | [ Sekretariat ] | 22 606 36 03 | monika.kaczkowska@ibprs.pl | |
Jian Huang | mgr inż. | 22 606n37 24 | jian.huang@ibprs.pl |
Akredytacja
Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych wykonuje badania potwierdzone Certyfikatem Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 452 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Oferta analityczna
Analizy Fizykochemiczne i Sensoryczne - PBJFS i PT. Oferta na badania.
Pracownia Piwa i Słodu - PPS. Oferta na badania.
Wartość odżywcza. Pracownia Piwa i Słodu. Oferta na badania.
Działalność badawcza:
- opracowywanie technologii przetworów owocowych i warzywnych o właściwościach prozdrowotnych i specjalnego żywieniowego przeznaczenia, tzw. żywności funkcjonalnej, również z zastosowaniem procesów biotechnologicznych;
- badanie możliwości zastosowania nowych oraz doskonalenie istniejących technik i technologii przetwarzania i utrwalania produktów owocowych i warzywnych;
- opracowywanie technologii produktów owocowych i warzywnych z wykorzystaniem mniej znanych, regionalnych i/lub ekologicznych surowców o wysokimi potencjale prozdrowotnym;
- opracowywanie technologii produkcji napojów fermentowanych na bazie słodowanego ziarna zbóż;
- ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej, mikrobiologicznej i sensorycznej oraz opracowywanie i adaptacja nowych metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, słodowniczego i piwowarskiego;
- ocenę przydatności do produkcji nowych rodów i odmian jęczmienia browarnego oraz chmielu, proponowanych do uprawy w Polsce;
- doskonalenie technologii produkcji słodu i produktów chmielowych;
- doskonalenie technologii wytwarzania brzeczki, fermentacji, dojrzewania i filtracji piwa;
- opracowanie technologii i techniki zagospodarowywania odpadów produkcyjnych przemysłu słodowniczego i piwowarskiego;
- otrzymywanie i badanie naturalnych aromatów i barwników spożywczych;
- badanie możliwości zastosowania nowych oraz doskonalenie istniejących technik do ekstrakcji związków bioaktywnych;
- biodostępność składników biologicznie czynnych;
- zagospodarowanie wytłoków z owoców i warzyw;
Działalność usługowa:
- badanie jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, słodowniczego i piwowarskiego, przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych,
- badanie wartości odżywczej i energetycznej surowców i produktów rolno-spożywczych,
- ekspertyzy w zakresie badania autentyczności soków, soków zagęszczonych, nektarów, napojów i przecierów owocowych;
- badanie jakości półproduktów i produktów owocowo-warzywnych i piwowarskich
- kontrolę procesów cieplnego utrwalania produktów spożywczych;
- prowadzenie wybranych procesów technologicznych z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego i słodownictwa w skali mikrotechnicznej;
- udział w opracowywaniu i nowelizacji norm przedmiotowych branży przemysłu owocowo-warzywnego pod kątem ich dostosowania do dyrektyw UE oraz norm międzynarodowych (EN, ISO, CAC/FAO-WHO).
Działalność szkoleniowa:
Szkolenia w zakresie fizykochemicznych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.