Informacje ogólne
POSTĘPY NAUKI I TECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO (PNiTPRS)
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego są kontynuacją następujących wydawnictw:
- Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego wydawane przez Instytut Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego od 1949 r.,
- Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego wydawane przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego od 1963 r. do 2008 r., a od 2009 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
- Tłuszcze Jadalne wydawane przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego od 1965 r. do 2008 r., a od 2009 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego są wydawnictwem ciągłym (kwartalnikiem) publikowanym od 2011 r. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy.
W wydawnictwie tym publikowane są najnowsze (nigdzie nie publikowane), oryginalne prace naukowo-badawcze i przeglądowe z zakresu biotechnologii przemysłu rolno spożywczego; technologii produkcji: przetworów owocowych i warzywnych, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, koncentratów spożywczych, preparatów skrobiowych, mrożonych i chłodzonych wyrobów kulinarnych, żywności pochodzenia zwierzęcego w szczególności produktów mięsnych, drobiarskich oraz surowców i produktów tłuszczowych, cukru, przetwórstwa i przechowalnictwa zbóż oraz analizy żywności.
PNiTPRS 2019 nr 3-4
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 74 nr 3-4 SPIS TREŚCI Makro- i mikroelementy oraz pierwiastki toksyczne w preparatach witaminowo-mineralnych dostępnych na rynku krajowymJędrzejczak R., Ręczajska W., Popowska M.Rozdział I...
PNiTPRS 2019 nr 2
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 74 nr 2 SPIS TREŚCI Struktura molekularna i krystaliczna D-mannitolu oraz jego stabilność termicznaBlejwas I., Gołdyn M., Bartoszak-Adamska E.Rozdział I Ocena jakości serków grochowych...
PNiTPRS 2019 nr 1
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 74 nr 1 SPIS TREŚCI Wpływ tymolu, eugenolu, aldehydu cynamonowego oraz mentolu na rozwój bakterii z rodzaju CronobacterFiedczak D., Berthold-Pluta A.Rozdział I Wpływ kwasu cytrynowego...
PNiTPRS 2018 nr 3-4
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 73 nr 3-4 SPIS TREŚCI Wpływ rodzaju zastosowanej wody do ekstrakcji herbatki ziołowej z szyszek chmielu (Lupuli strobili) na zawartość związków biologicznie aktywnychKałwa K.,...
PNiTPRS 2018 nr 2
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 73 nr 2 SPIS TREŚCI Wpływ przechowywania zamrażalniczego na właściwości fizykochemiczne m. longissimus dorsi i m. quadriceps femoris z dzikaGil M., Rudy M., Duma-Kocan P.Rozdział I Zmiany...
PNiTPRS 2017 nr 4
Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego t. 72 nr 4. W numerze: Wpływ metody obróbki cieplnej na zawartość podstawowych składników chemicznych w wybranych mięśniach wieprzowych; Wpływ wilgotności mieszanek na właściwości i teksturę eksrudatów kukurydzianych wzbogaconych w wytłoki lniane; Badania przechowalnicze liofilizatów szczepów bakterii fermentacji mlekowej stosowanych w produkcji biopreparatów do kiszenia pasz i probiotyków dla zwierząt. Część 2.