E164, E330, E621… zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają te wszystkie oznaczenia na etykietach produktów spożywczych?
Pod oznaczeniem „E” z numerem kryją się substancje dodatkowe, które są stosowane z wielu różnych powodów w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, świeżości, konsystencji, czy wyglądu.
Substancje dodatkowe bywają sztuczne, ale często też są naturalne – sól czy cukier są stosowane jako konserwanty od wieków!
Naukowcy skrupulatnie oceniają bezpieczeństwo wszystkich substancji dodatkowych, zanim zostaną one dopuszczone do stosowania do żywności w UE – abyście mogli bez obaw wybierać produkty.
Więcej na stronie:
Projekt SeCuRe – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych realizowany na podstawie umowy nr RPMA.01.01.00-14-e218/20-00 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach: Osi priorytetowej I: RPMA.01.00.00. Wykorzystanie działalności badawczo-rozwojowej w gospodarce. Działania 1.1: RPMA.01.01.00. Działalność badawczo-rozwojowa jednostek naukowych. Więcej na stronie projektu:

Zatrudniamy:
Praca: BIOTECHNOLOG – MIKROBIOLOG – BIOINFORMATYK
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego-PIB Zakład Biotechnologii - Pracownia Genomiki Funkcjonalnej zatrudni: BIOTECHNOLOGA / MIKROBIOLOGA / BIOINFORMATYKA Zakres pracy: Prowadzenie badań z zakresu...
Praca – Pracownik sprzątający ZF
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Technologii Fermentacji zatrudni osobę na stanowisko Pracownik sprzątający Opis stanowiska: Utrzymywanie w należytej czystości...

Wykonujemy badania alkaloidów sporyszu w ziarnie zbóż i jego produktach metodą akredytowaną!
24 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wydała Rozporządzenie 2021/1399 ustanawiające nowe poziomy maksymalnej dopuszczalnej zawartości przetrwalników i alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych. Posiadamy akredytację na oznaczenie alkaloidów sporyszu w zbożach i jego przetworach. Zapraszamy do współpracy!
Szczegóły: Dr hab. Marek Roszko, prof. IBPRS; Dr hab. Marcin Bryła, prof. IBPRS
Zakład Bezpieczeństwa i Chemicznej Analizy Żywności – IBPRS-PIB. T: 22 606 38 42; 22 606 36 77
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy powstał w 1949 roku w Warszawie jako Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego. Kilkakrotnie zmieniał swoją nazwę, ostatnia została nadana w 2012 r. przed włączeniem w jego struktury dwóch innych instytutów z wieloletnią tradycją: Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego oraz Instytutu Przemysłu Cukrowniczego, jak też kilku innych laboratoriów badawczych. Obecnie składa się z 12 zakładów merytorycznych wyposażonych w nowoczesne laboratoria i stosujących ponad 600 akredytowanych metod badawczych. Głównym zadaniem Instytutu jest prowadzenie badań podstawowych i stosowanych w zakresie biotechnologii rolno-spożywczej, bezpiecznej produkcji i przechowywania żywności, wspieranie przemysłu rolno-spożywczego oraz prowadzenie działań zmierzających do poprawy jakości życia ludzi. Instytut współpracuje z partnerami przemysłowymi z różnych branż sektora rolno-spożywczego oraz pokrewnych, w tym ochrony środowiska, energii odnawialnej i chłodnictwa.
W Instytucie zatrudnionych jest ponad 200 pracowników, włączając trzech profesorów tytularnych, dziewięciu profesorów nadzwyczajnych oraz 33 naukowców ze stopniem doktora.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy prowadzi prace naukowe, rozwojowe, wdrożeniowe w zakresie biotechnologii i technologii rolno-spożywczej. Prace te, o ostatecznym aplikacyjnym charakterze, obejmują swym zakresem wiele dyscyplin: mikrobiologię techniczną i mikrobiologię żywności, inżynierię komórkową, inżynierię procesową, chemię i biochemię, technologię żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Kierunki działalności Instytutu obejmują także wiele branż przemysłu rolno-spożywczego: drożdżownictwo, gorzelnictwo, winiarstwo, octownictwo, browarnictwo, przetwórstwo owoców i warzyw, przetwórstwo i przechowalnictwo zbóż, przetwórstwo ziemniaków i skrobi, piekarskiego i cukierniczego, koncentratów spożywczych, żywności mrożonej i schłodzonej, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego oraz produkcję mikrobiologicznych preparatów (enzymatycznych, probiotycznych, kultur starterowych i in.).
Kluczowe słowa głównych obszarów badawczych:
bezpieczeństwo żywności, analiza żywności, jakość żywności, bioróżnorodność, żywność funkcjonalna, koncentraty spożywcze, odnawialne źródła energii, produkty skrobiowe, technologia fermentacji, przemysł mięsny i tłuszczowy, owoce, warzywa, przetwórstwo zbóż, piekarstwo, gorzelnictwo, chłodnictwo, przemysł cukrowniczy, mikrobiologia, przemysł mleczarski, kolekcja kultur.
Aktualności:
Konkurs na stanowisko Asystenta w ZO
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy ogłasza konkurs na stanowisko: ASYSTENTA Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława...
WHEATBIOME – spotkanie inauguracyjne
W dniu 25 stycznia br. przedstawiciele Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - PIB wzięli udział w spotkaniu inauguracyjnym projektu realizowanego w ramach programu Horyzont Europa - WHEATBIOME – Unravelling the Potential of the Wheat Microbiome for the...
Konkurs na ADIUNKTA w ZMT Warszawa
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy zatrudni osobę na stanowisko: ADIUNKTA Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego...
Produkty Najwyższej Jakości – 55. Konkurs Wędlin
55. KONKURS – Produkty Najwyższej Jakości Dyrektor Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczegoim. prof. Wacława Dąbrowskiego– Państwowego Instytutu Badawczegoogłasza Konkurs Wędlin pod tytułem:„Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" 2023. Konkurs...
Gratulacje dla prof. Krystiana Marszałka!
Miło nam poinformować, że dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS, został powołany do składu Rady Narodowego Centrum Nauki. Rada Narodowego Centrum Nauki jest kluczowym organem Centrum. Określa dyscypliny naukowe i grupy dyscyplin w ramach których są ogłaszane i...
Konkurs Asystent w ZMT
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Państwowy Instytut Badawczy zatrudni osobę na stanowisko: ASYSTENTA Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy...
Podsumowanie XXVIII Konferencji Naukowej „Postępy w Technologii Tłuszczów Roślinnych”
XXVIII Konferencja Naukowa „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych” odbyła się w dniu 29 września 2022 roku w siedzibie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowym Instytucie Badawczym w Warszawie (IBPRS-PIB)....
Dr. Mohsen Gavahian z Tajwanu w IBPRS-PIB!
autor: Mohsen Gavahian, Ph.D.Assistant Professor, National Pingtung University of Science and Technology,Neipu, Pingtung County, Taiwan Ogrzewanie omowe jako nowa technologia dla zrównoważonego przetwarzania żywności – to tytuł wystąpienia dr Mohsena Gavahiana,...
Uwaga Konkurs: Innowator Mazowsza 2022!
TYLKO do 16 sierpnia 2022 r. trwa nabór zgłoszeń do tegorocznej edycji Konkursu Innowator Mazowsza. Zgłaszać można się w jednej spośród dwóch kategorii: Innowacyjna Firma lub Innowacyjny Naukowiec. Łączna pula nagród wynosi aż 113 000 zł, a w każdej z kategorii...
Praca – asystent w ZA
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy zatrudni osobę na stanowisko: ASYSTENTA Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława...
Kronika 53 DNI PRZEMYSŁU MIĘSNEGO
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Państwowy Instytut Badawczy (IBPRS-PIB), Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu we współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego i...
54. Konkurs „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2022 – oceny sensoryczne
W dniach 10-11 marca 2022 roku odbyły się oceny sensoryczne produktów mięsnych przeprowadzone w ramach 54. KONKURSU „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” 2022 organizowanego przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława...